Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIKANTNE KREWETKI NA KLAROWANYM MAŚLE

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

krewetki mrożone 300 gram
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 2 łyżki
masło klarowane 4 łyżki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: PIKANTNE KREWETKI NA KLAROWANYM MAŚLE

Kroki postępowania

1
Krewetki rozmrozić w temperaturze pokojowej,umyć i sprawdzić czy zostały usunięte przewody trawienne to takie cienkie czarne żyłki biegnące wzdłuż krewetki,osuszyć.Doprawić ostrą papryką i pieprzem.
Krok 1 - PIKANTNE KREWETKI NA KLAROWANYM MAŚLE foto
2
Na patelni rozgrzać dwie łyżki klarowanego masła i smażyć krewetki na rumiano przez około 4 minuty.Ja miałam krewetki średniej wielkości i już kupione po wstępnej obróbce cieplnej,więc smażyłam krótko żeby nie były gumowate.
Krok 2 - PIKANTNE KREWETKI NA KLAROWANYM MAŚLE foto
3
Kiedy krewetki się smażą,obrać i drobno posiekać czosnek oraz pokroić umytą i osuszoną natkę pietruszki.
Krok 3 - PIKANTNE KREWETKI NA KLAROWANYM MAŚLE foto
4
Do podsmażonych krewetek dodać następne dwie łyżki klarowanego masła,posiekany czosnek i natkę pietruszki.Całość smażyć jeszcze minutę,pod koniec smażenia doprawić solą do smaku.
Krok 4 - PIKANTNE KREWETKI NA KLAROWANYM MAŚLE foto
5
Gotowe krewetki zdjąć z patelni,podawać z pieczywem,Smacznego.
Krok 5 - PIKANTNE KREWETKI NA KLAROWANYM MAŚLE foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 14.09.2013 11:04
muszą być smaczne,wyglądają apetycznie
adelajda 13.07.2013 11:27
bardzo smaczne !!!!
barbara11561 05.07.2013 15:59
to coś dla mnie,bardzo je lubię:)
Dorian 28.03.2013 19:50
pyszne te krewetki
Granita 14.03.2013 14:00
apetycznie wyglądają
mela25 22.01.2013 21:10
Super podane
gacopierz23 20.01.2013 12:32
dobra potrawa
kuklik 25.11.2012 20:27
szybkie i jakie smaczne
mirosława4 24.11.2012 19:31
ciekawy przepis warty wypróbowania :)
olkaaa 22.11.2012 09:26
chętnie spróbuję
Krystyna32 15.11.2012 08:50
pycha
MAR3STA 10.11.2012 19:42
również muszę spróbować
Seba 09.11.2012 08:27
super
Ada-Gaba 09.11.2012 07:43
koniecznie muszę wypróbować
Łukasz15 09.11.2012 05:20
Wyglądają super
anemon 08.11.2012 11:29
Szybko, smacznie i pikantnie.
Habibi 08.11.2012 10:14
A'propos kreweciego jelita... Zdarzyło mi się zjeść potrawę z owocami morza w lokalu, gdzie taki czarny dłuuugi "szczegół" nie przeszkadzał osobie przygotowującej potrawę... brrr...
Habibi 08.11.2012 10:12
To mój ulubiony sposób na krewetki (poza zapieczeniem w piekarniku) - szybko, łatwo i smacznie :)
Anna169Hosz 08.11.2012 10:06
Bardzo apetyczne.
KasiaK90 08.11.2012 09:52
bardzo lubię krewetki:) polecam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak