Pikantne kotleciki drobiowe z cukinią

Pikantne kotleciki drobiowe z cukinią

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Delikatne i wyraziste w smaku kotleciki z indyka z dodatkiem papryczki chili oraz cukinii, która dodaje im niezwykłej soczystości to jedna z moich ulubionych wersji mielonych. Kotleciki są lekkie, pożywne i bardzo aromatyczne. Będą idealnym i bardzo smacznym dodatkiem białkowym do naszego obiadu.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI

  • mięso mielone indycze

    500 gramów
  • cebula szalotka

    2 sztuki
  • cukinia

    1 sztuka
  • papryczka chilli

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • tarta bułka

    3 łyżki
  • ketchup

    1 łyżka
  • musztarda kremska

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • bazylia świeża

    1 garść
  • oregano

    1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • mąka orkiszowa

    3 łyżki
  • oliwa

    30 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na oliwie. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na chwilę, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Odciśniętą cukinię dodajemy do zeszklonej cebulki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pokrojoną drobno papryczką chili i wszystko przez chwilę przesmażamy, a następnie studzimy.

KROK 2. Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy musztardę, ketchup oraz jajko i dokładnie wyrabiamy masę (co sprawi, że kotlety będą się lepiej formować, a po usmażeniu zyskają jeszcze większej soczystości). Następnie dodajemy bułkę tartą, podsmażone warzywa, posiekaną bazylię oraz przyprawy i formujemy kotleciki.

KROK 3. Uformowane kotleciki obtaczamy delikatnie w mące orkiszowej i smażymy je z obu stron na oliwie z oliwek na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Życzę smacznego! :)

Futka
Kotleciki świetnie smakują z puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką. Najbardziej cenię w nich soczystość oraz wyrazisty smak :)

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

26.02.2019 15:20
Smakowite kotleciki :)

Bożena Matuszczyk

25.02.2019 12:44
Z cukinią już przygotowywałam są na prawdę pyszne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat