Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Pikantne kotleciki drobiowe z cukinią

5.0
(71)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Delikatne i wyraziste w smaku kotleciki z indyka z dodatkiem papryczki chili oraz cukinii, która dodaje im niezwykłej soczystości to jedna z moich ulubionych wersji mielonych. Kotleciki są lekkie, pożywne i bardzo aromatyczne. Będą idealnym i bardzo smacznym dodatkiem białkowym do naszego obiadu.

Składniki:

SKŁADNIKI

mięso mielone indycze
500 gramów
Sklep Prymat
cebula szalotka
2 sztuki
cukinia
1 sztuka
papryczka chilli
1 sztuka
jajko
1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat
3 łyżki
ketchup
1 łyżka
Musztarda kremska Prymat
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
bazylia świeża
1 garść
oregano
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
pieprz
1 szczypta
Sklep Prymat
mąka orkiszowa
3 łyżki
oliwa
30 mililitrów

Porada

Kotleciki świetnie smakują z puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką. Najbardziej cenię w nich soczystość oraz wyrazisty smak :)

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne kotleciki drobiowe z cukinią

KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na oliwie. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na chwilę, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Odciśniętą cukinię dodajemy do zeszklonej cebulki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pokrojoną drobno papryczką chili i wszystko przez chwilę przesmażamy, a następnie studzimy.

KROK 2. Do zmielonego mięsa z indyka dodajemy musztardę, ketchup oraz jajko i dokładnie wyrabiamy masę (co sprawi, że kotlety będą się lepiej formować, a po usmażeniu zyskają jeszcze większej soczystości). Następnie dodajemy bułkę tartą, podsmażone warzywa, posiekaną bazylię oraz przyprawy i formujemy kotleciki.

KROK 3. Uformowane kotleciki obtaczamy delikatnie w mące orkiszowej i smażymy je z obu stron na oliwie z oliwek na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 26.02.2019 15:20
Smakowite kotleciki :)
Bożena Matuszczyk 25.02.2019 12:44
Z cukinią już przygotowywałam są na prawdę pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak