Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne kofty wołowe z grilla

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 500 gram
cebula 1 szt
ząbki czosnku 3 ząbki
Kmin rzymski mielony Prymat 2 łyżeczki
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 3/4 łyżeczki
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
natka pietruszki 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne kofty wołowe z grilla

Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić w maszynce. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wymieszać.
Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz wszystkie przyprawy (kolendrę ubić wcześniej w moździerzu). Wymieszać dokładnie rękami, aby mięso dobrze połączyło się z przyprawami. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i mieszać jeszcze przez chwilę.
Przykryć pojemnik z mięsem i wstawić do lodówki na 2 godziny, aby się zamarynowało.
Z mięsa formować podłużne kotleciki, nabijać je na patyki do szaszłyków. Położyć na tacce i piec na mocno rozgrzanym grillu. W trakcie grillowania przekręcać mięso tak, by upiekło się równomiernie ze wszystkich stron. Podawać na przykład z sosem tzatziki.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 18.07.2017 12:01
Uwielbiam :) Jedno z moich ulubionych dań z wołowinką :)
SzczyptaChili 18.07.2017 09:46
Robiłam ostatnio bardzo podobne , pycha :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak