Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne gołąbki z mięsem z kurczaka

2.0
(2)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Tym razem pikantna wersja naszych ulubionych gołąbków.

Składniki:

Danie półmięsne:

kapusta biała 1 sztuka
mięso mielone drobiowe 35 dag
jajko duże 1 sztuka
sucha bułka 1 sztuka
cebula 1 sztuka
Majeranek suszony Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
czosnek 1 ząbek
sos pomidorowy 200 mililitrów
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście

Porada

Podałem z gotowanymi ziemniakami ale smakują również z odsmażanymi.

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne gołąbki z mięsem z kurczaka

Z kapusty wycinamy głąb i parzymy parę minut. Zdejmujemy liście.

Do mielonego mięsa dodajemy jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, pokrojoną cebulę i przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę i nakładamy na liście kapusty, zwijamy.

Dusimy w osolonej wodzie, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie. Dusimy do miękkości.

Polewamy sosem pomidorowym. Można również użyć sosu grzybowego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak