pikantne frytki z polenty

pikantne frytki z polenty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza kukurydziana

    0,5 szklanki
  • woda

    2 szklanki
  • ziemniaki gotowane w mundurkach

    2 sztuki
  • curry

    1 łyżeczka
  • olej

    1-2 łyżki
  • pieprz czarny grubo mielony

    0,5 łyżeczki
  • otręby

    1 łyżka
  • sól morska

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Proporcje na dwie małe porcje, lub jedną dużą. Kaszę kukurydzianą ugotować w wodzie wg przepisu na opakowaniu. Kasza którą użyłam jest średnioziarnista. Gotowałam ją 3-4 minuty, razem z curry, solą i pieprzem. Na końcu dodałam oleju (lub oliwy), otręby (opcjonalnie) oraz rozgniecione ziemniaki obrane ze skórki. Masę przelałam do formy wysmarowanej tłuszczem (albo wyłożonej papierem). Wygładziłam powierzchnię i odstawiłam do ostygnięcia. Następnie pocięłam na kształt frytek. Frytki należy smażyć lub piec na złoty kolor. Pycha!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (36)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

olkaaa

18.02.2014 08:19
chętnie spróbuję

Krystyna32

25.10.2013 07:59
apetyczne !

Pietruszka

15.10.2013 19:50
fajnie wyglądają

Alex_M

17.08.2013 11:02
chciałabym takich spróbować!

Wafelek2601

16.07.2013 21:09
Ciekawy przepis

Granita

12.07.2013 08:21
bardzo ciekawy przepis

IZABELA29

25.06.2013 09:19
ciekawe czy moje dzieci by je zjadły

ben-ka

25.06.2013 09:16
pomysł fajny,warto zrobić.

wiola333

25.04.2013 09:51
bardzo smaczny przepis

cooleczka

14.12.2012 19:22
lubię polente

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat