Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne Capuccino
Wykonanie:
1.Na oleju zeszklić posiekany czosnek i papryczki chili.
2.Dodać krojone pomidory wraz z sokiem. Posolić i dusić pod przykryciem ok.20 minut.
3.Po tym czasie pikantny sos pomidorowy dobrze zblendować i odstawić do przestudzenia.
4.Napełnić sosem szklanki do wysokości ¾ i odstawić na pół godziny do lodówki.
5.W międzyczasie, na kilka minut przed wyjęciem szklanek z lodówki, ubić śmietanę z serkiem ricotta na puszystą masę,doprawić solą, dodać posiekaną bazylię.
6.Masę z serka z ricotty przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na wierzch sosu pomidorowego.
7.Przyozdobić dowolnie np. listkami bazyli i papryczką chili.
8.Podawać jako przystawkę wraz z pieczywem.
Smacznego!