Pikantne aromatyczne leczo z dziczyzną i białą papryką

Pikantne aromatyczne leczo z dziczyzną i białą papryką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa z dziczyzny

    500 gr
  • pomidory krojone z puszki

    800 ml
  • papryczki jalapeno

    1 szt.
  • cebula biała

    3 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1 łyżka
  • sól

  • cynamon Prymat

    1/4 łyżeczka
  • przecier pomidorowy

    1 łyżeczka
  • woda

  • olej do smażenia

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • czosnek

    4 ząbki
  • ser żółty

  • Pieprz czarny grubo mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • papryka biała

    1 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pikantne aromatyczne leczo z dziczyzną i białą papryką foto
Ta pyszna i prosta potrawa , najlepiej smakuje w sezonie paprykowym, ale w dzisiejszych czasach dostęp do papryki mamy cały rok, tak wiec na zimowy obiad wybrałam leczo, w tradycyjnej Węgierskiej formie z białą papryką. Jest to papryka mniejsza lekko poskręcana i często tańsza od swoich kolorowych koleżanek jej sok jest pozbawiony typowej paprykowej słodkości a skórka ładnie mięknie przy duszeniu nie zostawiając nam ,,łusek\'\' w potrawie.

Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w prostokąty około 3 na 1,5 cm,kiełbasę kroimy w plasterki a cebule w piórka, ostrą papryczkę kroimy w drobną kostkę jeśli chcemy aby potrawa byłą łagodniejsza nie dodajemy pestek, cukinie dokładnie myjemy i kroimy w grube ćwierć plasterki, czosnek trzemy na drobnych oczkach .

Paprykę składką i ostrą wrzucamy na mocno rozgrzany wok lub dużą patelnię z łyżka oleju.Podsmażamy na dużym ogniu ciągle mieszając. tak długo aż lekko się zarumieni i zacznie robić się szklista około 10 min.
Krok 2 - Pikantne aromatyczne leczo z dziczyzną i białą papryką foto
Zrumienioną paprykę przekładamy do miski a na patelni ląduje kiełbasa. Ważne jest by wybrać doba kiełbasę jest ona podstawą smaku szczególnie dla panów , dlatego warto wybrać tę z lekko wędzona skórką lub dziczyzną.

Obserwujemy czy z kiełbasy nie wytapia się wystarczająco tłuszczu, jeśli mamy dość chudą kiełbaskę należy dodać odrobinę tłuszczu. Zasypać kiełbaskę pieprzem , papryka cayenne , papryką słodką.
Dokładnie mieszamy i zrumieniamy, aż jej brzegi staną się chrupiące a środek wybrzuszy ok 10 min.
dodajemy drobne pióra cebuli i podsmażamy ja jeszcze chwile z kiełbaską intensywnie mieszając , do momentu aż się zeszkli ok 8 min.
Krok 3 - Pikantne aromatyczne leczo z dziczyzną i białą papryką foto
Cebulę i kiełbasę zostawiamy na patelni jeśli nadaje się ona do duszenia dużej ilości lub przekładamy do garnka.
Zalewamy pomidorami z puszki , dodajemy cynamon, przecier pomidorowy i sól wg uznania, oraz tarty czosnek.
Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dusimy na małym ogniu około pół godziny.

Jeśli sos będzie zbyt szybko odparowywał możemy dodać odrobinę wody najlepiej używając puszki po pomidorach.
po około pól godziny ,gdy cebulka już zmięknie dodajemy papryki oraz cukinie , dokładnie mieszamy i jeśli jest taka potrzeba dodajemy pół szklanki wody. Całość przykrywamy i dusimy około 30 min aż papryka i cukinie zmięknie. A sos zgęstnieje.
Krok 4 - Pikantne aromatyczne leczo z dziczyzną i białą papryką foto
Gotowe leczo powinno mieć konsystencje gulaszu z rzadkim sosem. Najlepiej smakuje podawane na ciepło z tartym wędzonym żółtym serem. I pieczywem z masłem.

Jest to przepiej na 2 obiady dla 2 głodnych osób. Następnego dnia leczo jest nawet bardziej pikantne.

Życzę smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Cukiereczek13 15.07.2012 20:58
wyglada super ;) chetnie wykorzystam przepis :)
eeee 28.04.2012 12:45
super
monika110 05.02.2012 18:00
ale pycha
malcik111 31.01.2012 13:16
jest ?wietne!
joanna77 11.01.2012 10:11
mniam
Robert10 10.01.2012 14:01
pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat