Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna zupa z mleczkiem kokosowym i tofu

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleczko kokosowe 700 g
olej 2 łyż.
czosnek 3 ząbki
cukier trzcinowy 1 łyż.
bulion warzywny 3 szkl.
sok z limonki 1/4 szkl.
imbir świeży 1/4 szkl.
sos sojowy 2 łyż.
marchew 2 szkl.
fasolka szparagowa 250 g
kolendra 3/4 szkl.
tofu 1/2 opak.
pasta curry 1/4 czerwona

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna zupa z mleczkiem kokosowym i tofu

Kroki postępowania

1
W garnku rozgrzewam olej. Czosnek obieram i przepuszczam przez praskę, podsmażam na rozgrzanym tłuszczu 30 sekund. Dodaję pastę curry, smażę jedną minutę mieszając. Po czym wsypuję cukier.
Krok 1 - Pikantna zupa z mleczkiem kokosowym i tofu foto
2
Po minucie zmniejszam ogień do minimum, wlewam mleko kokosowe, bulion warzywny, sok z limonki, imbir i sos sojowy. Przykrywam garnek pokrywką i gotuję całość ok. 15 minut. Po tym czasie dodaję obraną, umytą i pokrojoną w plasterki marchewkę - gotuję 3 minut. Następnie dodaję oczyszczoną, umytą i pokrojoną na kawałki fasolkę- gotuję 20 minut aż będzie miękka. Garnek zdejmuję z ognia. Tofu kroję w kostkę, krótko podsmażam je na patelni.
Krok 2 - Pikantna zupa z mleczkiem kokosowym i tofu foto
3
Do zupy dodaję tofu i posiekaną zieleninę. Podaję z grzankami.
Krok 3 - Pikantna zupa z mleczkiem kokosowym i tofu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga20 25.10.2012 14:28
uwielbiam tajskie zupki i paste curry. Napewno jest pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak