Pikantna zupa z dyni i chili

Pikantna zupa z dyni i chili

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Na jesienny obiad poleca się pikantna zupa z dyni. Sezonowo, smacznie i rozgrzewająco!

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    1 sztuka
  • marchewka

    3 sztuki
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • olej

    3 łyżki
  • bulion warzywny

    1 litr
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta
  • Imbir mielony Prymat

    szczypta
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • pestki dyni

    prażone do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pikantna zupa z dyni i chili foto

Ziemniaki, marchewkę i dynię obrać ze skóry,umyć, pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać olej z chili, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklić, po chwili dodać ziemniaki, dynię i marchewkę, przesmażyć 3 minuty,
Krok 2 - Pikantna zupa z dyni i chili foto
po czym zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości w trakcie dodając pokrojoną chili-(ja miałam w zalewie olejowej).
Krok 3 - Pikantna zupa z dyni i chili foto
Doprawić do smaku solą, mieloną gałką oraz imbirem. Całość zmiksować blenderem na krem. Podawać posypanymi pestkami dyni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Poison1988 23.10.2015 08:06
fajne połączenie smaków :)
dom-agi 22.10.2015 17:56
Idealna na jesień!
cukiereczek 22.10.2015 17:36
dyniowa zupa wygląda rewelacyjnie
ilka01 22.10.2015 16:01
uwielbiam :)
Agnieszka-87-25 22.10.2015 14:55
musi być świetna
Monika-twin 22.10.2015 13:46
uwielbiam,tez dodaje chilli.
Benita 22.10.2015 13:04
Fajna, rozgrzewająca zupka.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat