Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna zupa z ciecierzycą, groszkiem i chorizo
Na rozgrzanej patelni podsmażyć kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki. Chorizo przełożyć do garnka, a na powstałym tłuszczu podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodać obraną i pokrojoną marchewkę oraz ziemniaki. Przez chwilę smażyć, a następnie przełożyć do garnka. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu, aż warzywa lekko zmiękną. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię bez gniazda nasiennego, pokrojony seler naciowy, ciecierzycę i mrożony groszek. Dodać przyprawy i jeszcze przez chwilę gotować. Zupę podawać posypaną posiekaną kolendrą, ale ja jej nie lubię, więc podałam z posiekanym szczypiorkiem.
*można do tej zupy użyć ciecierzycy z puszki, co znacznie skróci czas przygotowania