Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna potrawka z klopsami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Klopsy

mięso mielone wołowo-wieprzowe 500 gram
cebula posiekana 1 łyżka
ząbek czosnku 1 sztuka
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
mąka 1 łyżka
olej do smażenia 3 łyżka

Sos

cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
pieczarki 300 gram
marchewka 1 sztuka
fasola czerwona z puszki 1/2 puszka
przecier pomidorowy 400 gram
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczka
ząbki czosnku 2 sztuka
cukier 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1/4 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/8 łyżeczka
Natka pietruszki suszona Prymat 1 łyżka
rozmaryn świeży 1 łyżeczka
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna potrawka z klopsami

Klopsy: Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulę oraz jajko, bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, sól i pieprz. Masę mięsną dokładnie wyrobić. Zwilżonymi wodą dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w mące. Klopsy smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
Sos: Na tym samym oleju zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodać pokrojone na plasterki pieczarki i chwilę przesmażyć. Dodać startą na grubych oczkach marchew, paprykę pokrojoną w większą kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać niewielką ilością wody i dusić ok. 5 minut na mocnym gazie. Dodać przecier pomidorowy, koncentrat, cukier i pozostałe przyprawy oraz odsączoną z zalewy czerwoną fasolę. Dusić na wolnym gazie do czasu, aż składniki będą miękkie i smaki się połączą. Na pięć minut przed końcem gotowania dodać usmażone klopsy. Wymieszać. Podawać na gorąco z ugotowanym ryżem, pieczywem lub kaszą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 01.12.2017 12:22
Dziękuję ;) Polecam przepis, było pysznie :)
Bożena Matuszczyk 27.11.2017 23:43
Pyszne i kuszące.;)
Jagódka17
Jagódka17 27.11.2017 14:38
Świetne danie
SzczyptaChili 27.11.2017 09:32
Wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak