Pikantna potrawka z klopsami

Pikantna potrawka z klopsami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Klopsy

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    500 gram
  • cebula posiekana

    1 łyżka
  • ząbek czosnku

    1 sztuka
  • jajko

    1 sztuka
  • bułka tarta

    2 łyżka
  • majeranek Prymat

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    1 szczypta
  • mąka

    1 łyżka
  • olej do smażenia

    3 łyżka

Sos

  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • pieczarki

    300 gram
  • marchewka

    1 sztuka
  • fasola czerwona z puszki

    1/2 puszka
  • przecier pomidorowy

    400 gram
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżeczka
  • ząbki czosnku

    2 sztuka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

    do smaku
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • papryka wędzona

    1/4 łyżeczka
  • chili pieprz cayenne

    1/8 łyżeczka
  • natka pietruszki suszona

    1 łyżka
  • rozmaryn świeży

    1 łyżeczka
  • tymianek Prymat

    1/2 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Klopsy: Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulę oraz jajko, bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, sól i pieprz. Masę mięsną dokładnie wyrobić. Zwilżonymi wodą dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w mące. Klopsy smażyć na mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć na talerz.
Sos: Na tym samym oleju zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodać pokrojone na plasterki pieczarki i chwilę przesmażyć. Dodać startą na grubych oczkach marchew, paprykę pokrojoną w większą kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podlać niewielką ilością wody i dusić ok. 5 minut na mocnym gazie. Dodać przecier pomidorowy, koncentrat, cukier i pozostałe przyprawy oraz odsączoną z zalewy czerwoną fasolę. Dusić na wolnym gazie do czasu, aż składniki będą miękkie i smaki się połączą. Na pięć minut przed końcem gotowania dodać usmażone klopsy. Wymieszać. Podawać na gorąco z ugotowanym ryżem, pieczywem lub kaszą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ola1984

01.12.2017 12:22
Dziękuję ;) Polecam przepis, było pysznie :)

Bożena Matuszczyk

27.11.2017 23:43
Pyszne i kuszące.;)

Jagódka17

27.11.2017 14:38
Świetne danie

SzczyptaChili

27.11.2017 09:32
Wygląda bardzo apetycznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat