Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna pasta paprykowa

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 1 kg
papryka biała 2 sztuki
papryczka chilli 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Papryka ostra mielona Prymat 0,5 łyżeczki
ocet jabłkowy 4 łyżki
cukier brązowy 2 łyżki
przecier pomidorowy 250 ml
oliwa
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna pasta paprykowa

1. Wszystkie papryki myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pokrojoną paprykę podsmażamy na oliwie z oliwek i zalewamy przecierem pomidorowym wymieszanym z cukrem i mielonymi paprykami. Dusimy pod przykryciem do odparowania płynów. Na 5 minut przed końcem duszenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

2. Następnie zawartość patelni przekładamy do naczynia, dodajemy 4 łyżki octu jabłkowego i miksujemy za pomocą blendera. Powstałą masę jeszcze raz zagotowujemy i przekładamy do słoiczków. Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Futka 07.09.2014 21:12
Pasty paprykowej używam do kanapek i wędlin - jest świetnym zamiennikiem ketchupu. Pozdrawiam :)
anemon 07.09.2014 19:29
Bardzo podoba mi się Twój przepis na paprykę. A do czego jej używasz?
kuklik 07.09.2014 14:35
ciekawe wykorzystanie nadmiaru papryki
Wacław 07.09.2014 12:47
moje smaki,uwielbiam pasty paprykowe,ta wydaje sie byc smaczna do sosów i kanapek
Adam/ZUB3R 07.09.2014 10:23
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak