Przepis i sposób przygotowania na: "Pikantna mielonka w słoiku"
Następnego dnia dodajemy pokrojony w kostkę boczek, suszone pomidory oraz majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy.
Słoiki wygotowujemy lub wyparzamy w piekarniku, zakrętki przecieramy spirytusem, by je odkazić.
Do gorących słoików ciasno upychamy mięso, pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni, dodajemy do każdego słoika około 20 gram pokrojonego w kostkę smalcu. Dokładnie zakręcamy.
Duży garnek wykładamy czystą ściereczką. Ustawiamy na niej słoiki i zalewamy wodą, do 3/4 wysokości i gotujemy przez sześć godzin, co jakiś czas dolewając wodę, która wyparowała.
Po sześciu godzinach wyciągamy słoiki i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnego dnia powtarzamy czynność, skracając czas o połowę.
Słoiki trzymamy w lodówce i o ile wytrzymają taki czas, mogą stać nawet rok.