Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Pikantna mielonka w słoiku"

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 2 główki
papryczki chilli 4 sztuki
suszone pomidory 10 sztuk
smalec 1 kostka
boczek wędzony 200 gram
słoiki 10 sztuk
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 4 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
karkówka 3 bez kości
Papryka słodka mielona Prymat 1 (węgierska)

Przepis i sposób przygotowania na: "Pikantna mielonka w słoiku"

Karkówkę dzielimy na niewielkie kawałki i mielimy na średnich oczkach. Doprawiamy solą morską, pieprzem, drobno posiekanymi papryczkami, opakowaniem papryki węgierskiej oraz startymi ząbkami czosnku. Pozostawiamy na całą noc w lodówce.

Następnego dnia dodajemy pokrojony w kostkę boczek, suszone pomidory oraz majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy.

Słoiki wygotowujemy lub wyparzamy w piekarniku, zakrętki przecieramy spirytusem, by je odkazić.

Do gorących słoików ciasno upychamy mięso, pozostawiając 3 cm wolnej przestrzeni, dodajemy do każdego słoika około 20 gram pokrojonego w kostkę smalcu. Dokładnie zakręcamy.

Duży garnek wykładamy czystą ściereczką. Ustawiamy na niej słoiki i zalewamy wodą, do 3/4 wysokości i gotujemy przez sześć godzin, co jakiś czas dolewając wodę, która wyparowała.

Po sześciu godzinach wyciągamy słoiki i pozostawiamy do przestygnięcia. Następnego dnia powtarzamy czynność, skracając czas o połowę.

Słoiki trzymamy w lodówce i o ile wytrzymają taki czas, mogą stać nawet rok.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 10.10.2012 07:48
Wczoraj robiłam podobne słoiczki :)
kasienka23 09.10.2012 21:32
ekstra!
Mariposas 09.10.2012 20:40
super
mela25 09.10.2012 20:33
ale dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak