Pikantna biała i czerwona fasola z mieloną wołowiną, pomidorami i dymką podana z tortillą i serem cheddar

Pikantna biała i czerwona fasola z mieloną wołowiną, pomidorami i dymką podana z tortillą i serem cheddar

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina mielona

    600 g
  • oliwa

    1/2 szklanki
  • cebula

    2 szt
  • czuszka posiekana

    1 szt
  • ząbek czosnku

    4 szt
  • pomidory pelati

    400 g
  • keczup pikantny

    4 łyżki
  • fasola czerwona

    200 g
  • fasola biała

    200 g
  • ser cheddar

    4 łyżki
  • śmietana 18 proc

    1 szklanka
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 pęczek
  • Kolendra cała Prymat

    3 ziarna
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • cząber

  • Przyprawa do dań z fasoli i warzyw strączkowych Prymat

    1 opakowanie
  • tortilla

    4 szt
  • Bulion grzybowy

    2 kostki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrzanej oliwie, w dużym garnku podsmażyć cebulę, czosnek i czuszkę. Po około 5 minutach dodać mielone mięso, przyprawy i całość dusić 15 minut. Po tym czasie wlać 1 l bulionu przygotowanego z dwóch kostek Bulion grzybowy Kucharek. Dodać pomidory i keczup, dokładnie wymieszać i dusić do momentu zgęstnienia sosu. Następnie dodać fasolę odsączoną z zalewy, doprawić danie do smaku i zagotować.
Na rozgrzanej patelni ułożyć tortillę, posypać startym serem cheddar, czarnym pieprzem, przykryć drugą tortillą i smażyć przez kilka minut po każdej ze stron. Po usmażeniu tortillę pokroić na trójkąciki i podawać jako dodatek do potrawki z fasoli i mielonej wołowiny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
bietka 07.01.2013 21:38
przepis brzmi bardzo zachęcająco :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat