Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijany torcik

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
sól 2 szczypty
mleko 3 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
budyń malinowy 1 opakowanie
dżem wiśniowy 1 słoiczek
poncz 100 ml
cukier puder 3 łyżki
margaryna 25 dag
barwnik spożywczy 2 czerwony
orzechy włoskie 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pijany torcik

Kroki postępowania

1
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka wstawiamy do lodówki, żeby się schłodziły. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i barwnikiem spożywczym. Żółtka jaj miksujemy z 3/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Powinna być prawie biała. Białka jaj po schłodzeniu miksujemy z solą, gdy będą sztywne dodajemy pozostały cukier i ubijamy na sztywno. Następnie do białek dodajemy pianę, a później mąki i mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
Krok 1 - Pijany torcik foto
2
Przekładamy ją do tortownicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej bułka tartą i pieczemy około 30 minut. Na mleku gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia. Zimny biszkopt kroimy na pół, żeby powstały dwa blaty. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy po łyżce budyniu. Blaty biszkoptowe nasączamy ponczem. Spodni smarujemy dżemem i przekładamy je masą. Pozostałą masę wykorzystujemy na posmarowanie wierzchu i boków ciasta. Na wierzchu posypujemy je posiekanymi orzechami włoskimi.
Krok 2 - Pijany torcik foto
3
Smacznego :)
Krok 3 - Pijany torcik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 13.04.2014 12:36
wyglada wspaniale
Seba 12.04.2014 08:58
bardzo smaczny
olkaaa 31.03.2014 07:26
ciekawy przepis
romanrafal
romanrafal 29.03.2014 07:23
super torcik,palce lizać
Seba 21.06.2013 15:46
smaczne ciasto
caralajna 18.03.2013 17:54
wygląda zjawiskowo
teresa18 15.01.2013 19:56
cudeńko
misia53 21.12.2012 14:21
pięknie wygląda , uwielbiam nasączone ponczem z alkoholem, nie jestem tylko zwolenniczką barwników .
Anna133 27.11.2012 18:15
wygląda bajecznie
Agnieszka_B 05.11.2012 16:02
Torcik wygląda obłędnie!
IlonaAlbertos 28.10.2012 23:37
Monika,można, możesz też użyć np. syropu cukrowego.
Iwusia 28.10.2012 23:35
prześliczny,a jaki musi być smaczny
Katarzyna/kate1980 27.10.2012 23:34
śliczny
IKrakowianka 26.10.2012 16:11
piękny!
KasiaK90 26.10.2012 10:56
wygląda bardzo smacznie
Konczi 26.10.2012 09:52
apetyczny
sara1 26.10.2012 09:23
pijany a jak ślicznie wygląda
Piotr-21 26.10.2012 09:12
smaczny
Barbara/zuza22_85 26.10.2012 09:05
apetyczny
cukiereczek 26.10.2012 08:51
piękny
wyattearp 26.10.2012 07:48
mmm dobre !!!!!!!!!!
wyattearp 26.10.2012 07:43
mmm dobre !!!!!!!!!!
Iwka 26.10.2012 07:36
pięknie się prezentuje
Monika-twin 26.10.2012 06:31
a mozna dodac inny alkohol zamaist ponczu?fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak