Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijany przekładaniec

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na biszkopt

jaja 8 szt
mąka pszenna 6 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyzki
kakao 2 łyżki
olej 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 2/3 szklanki
sól 1 szczypta

Na krem

budyń śmietankowy 2 szt
masło 300 g
mleko 500 ml
spirytus 50 ml

Dodatkowo

masa kajmakowa 1 op
herbatniki 90 szt
likier Baileys 250 ml
polewa czekoladowa 200 g

Porada

Zamiast Baileys można użyć likieru o smaku karmelowym

Przepis i sposób przygotowania na: Pijany przekładaniec

1.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem dodając stopniowo pozostałe składniki. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie połączyć z resztą ciasta. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st bez termoobiegu przez 40-45min.
2.
Budynie ugotować w 1/2 l mleka, przykryć folią aby nie powstał kożuch i zostawić do ostygnięcia. Masło ubić na puch i dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na sam koniec dodać spirytus.
3.
Zimny biszkopt przeciąć na pół, połową likieru nasączyć jedną część biszkoptu i układać. Na biszkop t1/2 masy kajmakowej, następnie 30 herbatników, 1/2 masy budyniowej, znów herbatniki, 1/2 masy kajmakowej, herbatniki, pozostałą masę budyniową i biszkopt. Biszkopt nasączyć pozostałym likierem. Rozpuścić polewę i polać ciasto. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki, jednak najlepsze jest na drugi dzień po przygotowaniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 20.09.2016 17:42
Dobre ciasto.
Wacław 20.09.2016 12:52
pyszny ten przekładaniec :-)
Franciszek 20.09.2016 11:55
pyszne do kawy
mirosława4 20.09.2016 11:39
zjadłabym kawałek
Edita 20.09.2016 10:41
pyszne ciacho
Krystyna32 20.09.2016 09:49
pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak