Pijany Jabłecznik

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt :

  • jajko

    2 szt
  • cukier

    1/2 szkanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Masa jabłkowa

  • jabłko prażone Smak

    810 g
  • wino półsłodkie

    0,75 litra
  • cukier

    1/2 szklanki
  • budyń śmietankowy

    4 szt
  • cukier waniliowy

    30 g

2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki mleka

  • śmietana kremówka 36%

    0,5 litra
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • cukier puder

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • mleko

    3 łyżki
  • cynamon Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pijany Jabłecznik foto
Biszkopt
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 27 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 20 minut.
Krok 2 - Pijany Jabłecznik foto
Masa jabłkowa Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać cukier, cukier wanilinowy, ½ butelki białego wina i doprowadzić do wrzenia.
Krok 3 - Pijany Jabłecznik foto
Drugą połowę wina wymieszać z budyniami i dodać do jabłek, dokładnie wymieszać i zagotować. Ciepłą masę jabłkową wylać do tortownicy na biszkopt, odstawić do wystudzenia.
Krok 4 - Pijany Jabłecznik foto
Masa śmietanowa Śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodać żelatynę rozrobioną w 3 łyżkach mleka, dokładnie wymieszać. Przełożyć na masę jabłkową i wyrównać szpatułką z ząbkami. Na wierzchu posypać cynamonem i udekorować złotymi perełkami oraz listkami mięty. Schłodzić w lodówce przez około 3 godziny.
Linka2107
Ciasto stanowi znakomite połączenie dojrzałych jabłek, niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego półwytrawnego wina. Jest fajną niespodzianką dla smakoszy klasycznego jabłecznika…

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Poison1988 18.02.2016 07:58
prezentuje się rewelacyjnie :)
Wiktoria29 17.02.2016 20:46
mniam musiało świetnie smakować
Ada-Gaba 17.02.2016 19:03
wygląda pysznie
Kolorowa 17.02.2016 18:49
Ale ładne ;)
Róża1 17.02.2016 16:56
bardzo ciekawy przepis :-)
iziona 17.02.2016 16:53
Cudowne ciasto :)
Anna169Hosz 17.02.2016 15:42
Ciekawy przepis.
gusia1000 17.02.2016 14:28
Śliczne i na pewno smaczne.
Megg 17.02.2016 14:01
pysznie wyglada
Mniam 17.02.2016 12:34
Musi być bardzo smaczny. Fajny pomysł z tym alkoholem w masie jabłkowej.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat