Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijany Jabłecznik

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Biszkopt :

jajko 2 szt
cukier 1/2 szkanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa jabłkowa

jabłko prażone Smak 810 g
wino półsłodkie 0,75 litra
cukier 1/2 szklanki
budyń śmietankowy 4 szt
cukier waniliowy 30 g

2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki mleka

śmietana kremówka 36% 0,5 litra
cukier waniliowy 1 szt
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
mleko 3 łyżki
cynamon Prymat

Porada

Ciasto stanowi znakomite połączenie dojrzałych jabłek, niezwykle aromatycznego cynamonu, upojonych w aksamitnie lekkim smaku białego półwytrawnego wina. Jest fajną niespodzianką dla smakoszy klasycznego jabłecznika…

Przepis i sposób przygotowania na: Pijany Jabłecznik

Kroki postępowania

1
Biszkopt
Białka ubić z cukrem, dodać żółtka a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 27 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C około 20 minut.
Krok 1 - Pijany Jabłecznik foto
2
Masa jabłkowa Jabłka ze słoika przełożyć do garnka, dodać cukier, cukier wanilinowy, ½ butelki białego wina i doprowadzić do wrzenia.
Krok 2 - Pijany Jabłecznik foto
3
Drugą połowę wina wymieszać z budyniami i dodać do jabłek, dokładnie wymieszać i zagotować. Ciepłą masę jabłkową wylać do tortownicy na biszkopt, odstawić do wystudzenia.
Krok 3 - Pijany Jabłecznik foto
4
Masa śmietanowa Śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, dodać cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodać żelatynę rozrobioną w 3 łyżkach mleka, dokładnie wymieszać. Przełożyć na masę jabłkową i wyrównać szpatułką z ząbkami. Na wierzchu posypać cynamonem i udekorować złotymi perełkami oraz listkami mięty. Schłodzić w lodówce przez około 3 godziny.
Krok 4 - Pijany Jabłecznik foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 18.02.2016 07:58
prezentuje się rewelacyjnie :)
Wiktoria29 17.02.2016 20:46
mniam musiało świetnie smakować
Ada-Gaba 17.02.2016 19:03
wygląda pysznie
Kolorowa 17.02.2016 18:49
Ale ładne ;)
Róża1 17.02.2016 16:56
bardzo ciekawy przepis :-)
iziona 17.02.2016 16:53
Cudowne ciasto :)
Anna169Hosz 17.02.2016 15:42
Ciekawy przepis.
gusia1000 17.02.2016 14:28
Śliczne i na pewno smaczne.
Megg 17.02.2016 14:01
pysznie wyglada
Mniam 17.02.2016 12:34
Musi być bardzo smaczny. Fajny pomysł z tym alkoholem w masie jabłkowej.
norweska20 17.02.2016 12:29
apetyczny i smaczny
Aleksandra/Olcia 17.02.2016 11:24
jak z cukierni!śliczny
Wiesława1 17.02.2016 10:01
Pyszności !!
Ola1984 17.02.2016 09:37
Obłędnie wygląda :)
Agnieszka-87-25 17.02.2016 09:19
wygląda bosko
KORAL 17.02.2016 09:17
Pyszności podajesz :)
Krzysztof15 17.02.2016 09:17
bardzo smaczny
Krystyna32 17.02.2016 09:14
wygląda pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak