Pijane śliweczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    1,5 szklanki
  • brandy

    1,5 szklanki
  • woda

    1,5 (źródlana)
  • lody

    1 renklody
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Śliwki sparzy wrzątkiem i przelać zimną wodą a następnie obrać za skórki. Z wody i cukru przygotować syrop i gotować do na małym ogniu aż zacznie się ciągnąc. Włoży śliwki i szybko doprowadzić do wrzenia. Wyjąc śliwki i przełożyć do czystych słoików. Do syropu dodać brandy i wymieszać. Gorącym płynem zalewać śliwki i natychmiast zakręcać. Pozostawić na 2 tygodnie aby śliwki nabrały aromatu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara55 03.02.2011 14:32
tylko nie to
rakow2 25.11.2010 17:03
proszę nie rozpijać śliweczek
noculos 12.08.2010 22:25
zjadłoby sie taka sliweczke ;)
Krzysztof42 25.05.2010 12:25
nawet śliweczki mogą być pijane
Ela20 06.05.2010 13:59
Zapewniam, że są wyjątkowo pyszne! Tylko nie można ich zjeśc zbyt dużo ;)
Iwusia 03.05.2010 11:40
muszę spróbować zrobić takie śliweczki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat