Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijane oponki drożdżowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
piwo 0,5 szklanki
mleko 0,5 szklanki
jajko 3 sztuki
drożdże 10 dag
margaryna 10 dag
cukier 8 łyżek
cukier puder
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Pijane oponki drożdżowe

Do rondelka wstawić margarynę, mleko, piwo i cukier. Mieszać nad rozgrzanym palnikiem, aż margaryna się roztopi.

Rozdzielić na pół. Do jednej połowy dodać jajka, do drugiej połowy drożdże.

Połowę z jajkami zmiksować, dodać do niej tę część z drożdżami. Wsypać mąkę. Wyrobić ciasto i dać w ciepłe miejsce.

Po wyrośnięciu, wyłożyć na blat, rozwałkować i wycinać krążki z dziurką w środku. Smażyć na rozgrzanym oleju w rondlu.

Krążki powstałe z dziurki po oponce można także wstawić do smażenia.

Po odsączeniu z tłuszczu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 17.03.2016 15:10
pyszności, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak