Pijane muffinki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jaja surowe

    2 sztuki
  • sól

    1 szczypta
  • dżem wiśniowy

    2 łyżki
  • masło

    100 g
  • sok żurawinowy

    1/2 szklanki
  • mąka pszenna

    180 g
  • kakao

    40 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    150 g
  • gorzka czekolada

    6 kosteczek
  • suszone śliwki kalifornijskie

    15 sztuk
  • rum

    2/3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie muffinów rozpoczynamy dzień wcześniej lub co najmniej 1-2 godziny przed upieczeniem. Tyle czasu potrzeba na to, by śliwki odpowiednio namoczyły się w rumie. Umieszczamy je w szklance i zalewamy rumem do momentu, aż przykryje całą ich powierzchnię. Najlepiej zostawić je na całą noc.
Rano łączymy składniki suche (mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao, starta gorzka czekolada, sól) z mokrymi (jajka, dżem, masło, kompot). Foremki napełniamy łyżką ciasta, na nim układamy po 1 śliwce (może być mokra, nie odciskamy z nadmiaru rumu), a następnie dopełniamy pozostałym ciastem do 3/4 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do suchego patyczka (ok. 12-15 minut). Studzimy na kratce, dekorujemy np. wafelkami (delikatnie wbijamy je do środka tak, by się trzymały). Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ppaulina 24.02.2014 17:47
świetne :)))
Róża1 22.06.2013 11:44
orginalny pomysł:-)
justys759 18.04.2013 20:29
wyśmienite:)
Megg 18.04.2013 16:35
rewelacyjne!!!!
Bogusiaz 18.04.2013 15:58
wyglądają rewelacyjnie
Renata9 18.04.2013 15:11
przepyszne muffinki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat