Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijana wiśnia ;):)

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krem czekoladowy masa
jajko 10 sztuk
mąka tortowa 2/3 szklanki
mąka ziemniaczana 2/3 szklanki
kakao 3 łyżki
cukier 3 łyżki
czekolada w proszku 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżki czubate
cukie waniliowy 2 sztuki
wódka 5 łyżki
wiśnie w syropie do smaku
sok z cytryny do ponczu
cukier do smaku
czekolada polewa 2 sztuki
woda 1 (przegotowana)

Przepis i sposób przygotowania na: Pijana wiśnia ;):)

Masę czekoladową przyrzadzamy wg opisu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/251946/masa-czekoladowa-do-tortu.html - x2 proporcje

Zimne jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Do Białek dodajemy szczyptę soli i obijamy je az do uzysknia sztywnej piany, pod koniec dodajemy do niej 3 łyżki cukru i cukier waniliowy. Dodajemy żóltka i ubijamy. Dodajemy juz na sam koniec połączone mąki ze sobą, z czekoladą, kakao a takze z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie wszytsko i wylewamy do wysmaroanej tłuszczem blaszki, która jest także wyłożona papierem do pieczenia. Blaszka o wymiarach 40/25 cm. Biszkopty peczemy w temp ok 180 stopni w rozgrzanym piekarniku.

Wiśnie wcześniej kilka godzin moczymy w alkoholu. Dodajemy do kremu czesć, a czesć wykladamy na górę. Upieczony biszkopt dzielimy na czści i przed nałozeniem masy nąsczamy pączem: woda-cukier-alkohol.

Ostatni biszkopt polewamy czekoladą rozpuszczoną w gorączej wodzie i wykładamy nasze pijane wiśnie:)
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Simeo 06.11.2012 15:43
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak