Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijana krówka

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa krówkowa 400 g
whisky 80 ml
śmietana kremowa 30% 600 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
posypka cukrowa

Przepis i sposób przygotowania na: Pijana krówka

Przygotowanie biszkopt : Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier. Nie przerywając miksowania dodaj pojedynczo żółtka. Delikatnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.

Przygotowanie krem krówkowy: Masę krówkową przekładamy do garnka, dodajemy whiskey. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i po trochu dodajemy do masy krówkowej. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody, dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Odkładamy około szklankę do przyozdobienia. Masę wykładamy na ciasto. Wierzch ozdabiamy masą przy użyciu szprycy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 10.03.2014 19:21
ekstra ciasto:)
matesko 10.03.2014 14:26
smaczne to ciasto
dodi 10.03.2014 13:44
ślicznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak