Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijak

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

białko 6 szt
żółtko jajek 3 szt
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
cukier 15 dag
mak 2 łyżki
wiórki kokosowe 15 dag
mąka pszenna 3 łyżki

Masa

cukier 6 łyzek
masło 1 szt
spirytus do smaku
mleko 0,5 litra
mąka pszenna 1 łyzka
budyń śmietankowy 1 szt
żółtko jajek 6 szt

Biszkopt jasny

jajko 4 szt
mąka 4 łyżki
cukier 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka

Dodatkowo

biszkopty okrągłe 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Pijak

Masa:
W niedużej ilości mleka rozrabiamy mąkę, żółtka i budyń. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy do stężenia. Studzimy i ucieramy z masłem. Dodajemy spirytus do smaku.
Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i wsypujemy mak, mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Mieszamy i wykładamy na formę 25/36, i pieczemy do 30 minut w 180 stopniach.
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, później po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni do 30 minut.
Przełożenie:
Biszkopt jasny- masa- ciasto- masa- nasączone alkoholem biszkopty udekorowane polewą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 03.05.2015 10:11
wspaniałe ciasto
Aga-25 21.04.2015 15:28
mniam pycha
Zdzisław 17.04.2015 21:29
takie słodkości bardzo lubię
Motorek 17.04.2015 09:26
pyszne ciasto
irenka 16.04.2015 22:02
pychotka,lubię
caralajna 16.04.2015 21:13
na takiego pijaka bym się pokusiła ;)
Mama niejadka 16.04.2015 20:41
super wygląda
Janina 16.04.2015 20:37
Pyszne te Twoje wypieki;)
Grazyna0211 16.04.2015 19:04
pyszne ciasto
Adamorek 16.04.2015 19:03
ale ciacho :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak