Przepis i sposób przygotowania na: Pijak
W niedużej ilości mleka rozrabiamy mąkę, żółtka i budyń. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy do stężenia. Studzimy i ucieramy z masłem. Dodajemy spirytus do smaku.
Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i wsypujemy mak, mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Mieszamy i wykładamy na formę 25/36, i pieczemy do 30 minut w 180 stopniach.
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, później po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy do pieczenia (35x25 cm). Pieczemy w temp. 180 stopni do 30 minut.
Przełożenie:
Biszkopt jasny- masa- ciasto- masa- nasączone alkoholem biszkopty udekorowane polewą