Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijackie racuchy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 50 g
mąka 450 g
sól, cukier do smaku
mleko ciepłe 2/3 litra
jajko 3 szt.
rodzynki 2 garście
Metaxa 1,5 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Pijackie racuchy

Do miski wsypuję całą mąkę, robię wgłębienie, wsypuje drożdże i dosypuje trochę cukru. Zalewam kilkoma łyżkami ciepłego mleka i odstawiam na 30 minut. Potem dodaje połowę pozostałego mleka, sól, resztę cukru i mieszam dokładnie. Dodaję jajka a na koniec resztę mleka i mieszam wszystko na gładka masę. Odstawiam na 30 minut i czekam aż ciasto urośnie. Rodzynki ok.4 godz. wcześniej wsypuję do metaxy, żeby \"napuchły\". Przecedzam i mieszam wszystko i odstawiam znów na 20-30 minut. Następnie smażę na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

lucyna15
lucyna15 29.12.2011 09:30
rewelacja
Grazyna0211 19.11.2011 12:05
pyszne
barbara11561 02.11.2011 06:50
super
smakoszek 12.10.2011 10:01
na pewno pyszne
ilka_86 16.09.2011 10:45
fajna nazwa;)
aacaac 09.08.2011 15:33
ciekawa nazwa
Elżbieta17 22.06.2011 19:44
Bardzo ciekawa nazwa:)
traktorek 16.04.2011 15:59
wesołe skutki mogą być
Kopiko1983 18.02.2011 11:28
Po takich racuszkach można mieć zawroty głowy! :)
Justyna73 10.11.2010 15:03
muszą być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak