Pigwy w sosie słodko - kwaśnym

Pigwy w sosie słodko - kwaśnym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dojrzałe pigwy

    1,5 kg
  • cukier

    50 dag
  • wanilia

    1 laska
  • woda

    3 szklanki
  • ocet winny

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pigwy umyć, przekroić, wyjąć pestki i drobno pokroić. Wodę zagotować z cukrem i wanilią oraz octem, włożyć pigwy i gotować, aż zmiękną. Owoce osączyć i przełożyć do wyparzonych słoików. Syrop gotować, aż odparuje i pozostanie go ok. połowa. Zalać nim pigwy i odstawić do wystudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat