Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piętrowy tort wieloowocowy Zewy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1

jajko 10 szt
mąka tortowa 8 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 op
cukier 1 szk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Biszkopt 2

jajko 6 szt
mąka tortowa 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 op
cukier 3/4 szk
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Owoce

jeżyny 1,5 szk
maliny świeże 1,5 szk
winogrona 1,5 szk
borówka amerykańska 1,5 szk
brzoskwinie w puszce 1 puszka
kiwi 3 szt

dodatkowo

śmietana kremówka 2,5 l
cukier do smaku
cukier waniliowy 2 op
barwnik spożywczy do ciast 3 szczypty różowy
dżem porzeczkowy 350 ml
dekoracja 1 op stokrotki i listki

Przepis i sposób przygotowania na: Piętrowy tort wieloowocowy Zewy

Oba biszkopty przygotować tak samo ale osobno i w różnych blaszkach.
Jedna miała wymiary 36 x 25 cm a druga 29 x 22 cm.
Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową.
Białka ubić i w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier i cukier waniliowy.
Gdy będą ubite dodawać po jednym żółtku i wymieszać.
Następnie dodawać po jednej łyżce przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia.
Masę wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Upieczony wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Tak samo przygotować drugi biszkopt.
2 l śmietany ubić z dodatkiem cukru i cukru waniliowego.
Cukier dać w zależności od preferencji smakowych.
Mniejszy biszkopt odpowiednio dociąć do tego większego aby miał odpowiedni prostokątny kształt ( chyba, że macie mniejszą blaszkę to należy upiec go w mniejszej ).
Pierwszy duży placek ułożyć na tacce i nasączyć ( może być sok z brzoskwiń rozcieńczony z wodą ).
Rozsmarować część dżemu, wyłożyć porcję śmietany i rozłożyć część przygotowanych owoców ( kiwi, brzoskwinie i winogron należy pokroić ).
Wszystko zakryć drugim plackiem lekko dociskając i równając powierzchnię.
Znów nasączyć placek, wyłożyć śmietanę i owoce i zakryć ostatnim dużym plackiem.
Wierzch posmarować śmietaną i w jednym rogu ułożyć pierwszy mniejszy placek.
Nasączyć, posmarować dżemem, wyłożyć owoce i położyć drugi placek.
I tak znowu zrobić z dalszymi składnikami.
Boki i wierzch tortu posmarować śmietaną a na bokach dodatkowo zrobić wzorki widelcem.
Tort wstawić do lodówki i ubić 500 ml śmietany z obydwoma cukrami do smaku i odrobiną różowego barwnika.
Tort wyjąć z lodówki i za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiednich tylek udekorować śmietaną tort, ponownie wstawić do lodówki a przed podaniem wykończyć stokrotkami i listkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 09.04.2017 13:48
słiczny kolrowy torcik dla dziewczynki
ZEWA 05.05.2016 07:38
dziękuję bardzo
Urszula Świeca 04.05.2016 20:51
Piękny torcik.))
mirosława4 04.05.2016 20:09
śliczny torcik
cukiereczek 04.05.2016 19:17
piękny domowy tort
Agnieszka-87-25 04.05.2016 18:36
kuszący śliczny
Ewa Wojtaszko 04.05.2016 18:15
piękny ! też bym chciała umieć taki zrobić
Bernadeta1 04.05.2016 17:36
pięknie i pysznie się prezentuje
KasiaK90 04.05.2016 16:54
piękny tort!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak