Piętrowy tort urodzinowy z masą budyniową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt biały

  • jajka

    5 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • mąka pszenna

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka

Biszkopt kakaowy

  • jajka

    4 szt
  • cukier

    1/2 szkl
  • mąka pszenna

    3/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • czekolada gorzka

    2 kostki

Masa

  • mleko 3,2%

    1 litr
  • żółtka

    4 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • laska wanilii

    1 szt
  • masło

    500 gram
  • kakao

    1 łyżka
  • brzoskwinie w puszce

    1 op

Lista składników

  • krem śmietankowy

    2 op
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piętrowy tort urodzinowy z masą budyniową foto
Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, mąkę, proszek i wlewamy do okrągłej formy. Tak samo postępujemy z biszkoptem kakaowym , tylko wlewamy do mniejszej formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 35 minut.
Krok 2 - Piętrowy tort urodzinowy z masą budyniową foto
1/2 lira mleka gotujemy z wanilią. Do drugiej części dodajemy mąki, żółtka i mieszamy. Dodajemy do gotującego się mleka i gotujemy na gęsto. Studzimy
Krok 3 - Piętrowy tort urodzinowy z masą budyniową foto
Masło ucieramy mikserem, dodajemy masę gotowaną. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao
Krok 4 - Piętrowy tort urodzinowy z masą budyniową foto
Biszkopt biały przekrawamy na pół dodajemy masę, drobno pokrojone brzoskwinie i przykrywamy druga częścią.
Krok 5 - Piętrowy tort urodzinowy z masą budyniową foto
Biszkopt kakaowy dzielimy na pół, wykładamy masę czekoladową, wykładamy brzoskwinie przykrywamy
Krok 6 - Piętrowy tort urodzinowy z masą budyniową foto
Krem śmietankowy miksujemy wg przepisu
Krok 7 - Piętrowy tort urodzinowy z masą budyniową foto
Na biszkopt biały nakładamy biszkopt czekoladowy i całość przykrywamy kremem
Krok 8 - Piętrowy tort urodzinowy z masą budyniową foto
Tort dekorujemy w zależności od okoliczności. Polecam Smacznego

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 24.10.2016 18:38
Pyszny na pewno
cukiereczek 24.10.2016 17:02
Uroczy torcik
adelajda 24.10.2016 15:50
Piękny torcik :)
Konczi 24.10.2016 13:44
Świetny tort - barwo!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat