Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piętrowy tort makowy

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 3,5 szklanki
jajko 12 sztuk
kakao 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 2,5 szklanki
śmietana 30% 1 litr
fix do śmietany 3 paczki
ser mascarpone 750 g
dżem morelowy 1 słoik
cukier puder do smaku
biszkopty podłużne 3 paczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piętrowy tort makowy

Mak moczymy we wrzątku, po co najmniej 2 godzinach mielimy trzykrotnie w maszynce. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy sztywną pianę z białek, pod koniec dodajemy cukier (powoli, partiami), następnie żółtka. Miksujemy. Gdy żółtka będą dobrze wymieszane, powoli dodajemy mak i kakao z proszkiem po pieczenia. Najlepiej mieszać ręcznie, by piana nie opadła. Obie tortownice smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Masę makową umieszczamy w obu, z przewagą do większej. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 60-80 minut; mniejszą tortownicę trochę krócej). Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego ostudzenia na kratce. W tym czasie przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fiksów. Na sam koniec dodajemy mascarpone i mieszamy do połączenia (można mikserem).
Gdy ciasta będą zimne, kroimy każde na 3 blaty (w sumie będzie 6). Składanie tortu rozpoczynamy od dołu - od większego. Spód smarujemy dżemem, 1/6 kremu, przykrywamy drugim blatem i postępujemy identycznie. Wierzch i boki dużego tortu smarujemy dookoła kremem (już bez dżemu) i dopiero układamy pierwszy blat małego tortu (centralnie na środku dużego). Smarujemy dżemem, kremem i tak do ostatniego blatu. Wierzch ostatniego smarujemy wyłącznie kremem, podobnie boki. Dookoła całego tortu piętrowego (na górze i na dole) równomiernie przykładamy biszkopty. Dość ścisło związujemy dwiema tasiemkami, tworząc staranną kokardkę. Tuż przed krojeniem rozwiązujemy. Wierzch małego tortu posypujemy groszkami. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 22.08.2014 22:48
fantastyczny torcik
Kejti 08.03.2014 11:46
Śliczny jest :-)
ppaulina 24.02.2014 17:47
wygląda rewelacyjnie
JOANNA16 09.10.2013 07:29
super tort
iziona 20.04.2013 08:01
Piękny i taki dostojny ten tort :)
dwa pokoje z kuchnią 19.04.2013 08:34
pięknie udekorowany1
justys759 18.04.2013 20:30
wygląda pięknie
katarzynagotuje 18.04.2013 17:36
Ciekawy pomysł na ozdobinie :)
Megg 18.04.2013 16:35
przepiękny torcik!!!
leonowie 18.04.2013 15:55
fajnie i kolorowo
joanna__s 18.04.2013 15:28
piękny. Mnie by nie wyszedł, nie mam ręki do tortów.
carmen 18.04.2013 15:21
wyglada bajkowo
idealme 18.04.2013 15:13
Musi być pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak