Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piętrowiec

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 1,5 kostki
mąka pszenna 3 szklanki
żółtko jajek 6 sztuk
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki

Beza

białko 6 sztuk
cukier 1 szklanka

Dodatkowo

dżem wiśniowy średni słoik
orzechy włoskie ilość wedle uznania
masa krówkowa 1 puszka

Porada

Podane składniki wystarczają na przygotowanie ciasta w blasze o wymiarach 25x30 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Piętrowiec

Składniki ciasta dokładnie zagniatamy, dzielimy na dwie części i rozkładamy na dwie prostokątne blachy. Na ciasto wykładamy dżem (słoik dżemu dzielimy na dwie blachy). Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ucieramy do czasu jego rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę wykładamy na oba ciasta i posypujemy wierzch orzechami włoskimi.
Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu na jednej części wykładamy masę krówkową (można na ciepłym cieście, by masa lepiej się rozprowadzała) i przykrywamy wystudzoną drugą częścią ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 22.10.2014 15:11
coś co lubię najbardziej !!! Mniam!
AGNIESZKA144 22.10.2014 11:37
lubię takie ciasta
Wiktoria29 22.10.2014 09:26
super ciacho
VioletoweKucharzenie 22.10.2014 07:35
jakie wysokie i apetyczne
inka2012 21.10.2014 20:41
apetycznie wygląda :)
mirosława4 21.10.2014 17:33
poproszę kawałek
Helena63 21.10.2014 16:31
wygląda pysznie i smacznie
Joannasz3190 21.10.2014 15:57
Jaki apetyczny :)
olyabuziaczek 21.10.2014 15:55
wow duzo warstw:)
Czyki 21.10.2014 15:40
Uwielbiam takie piętrowce :)
Megg 21.10.2014 15:32
super smaczne ciacho
misia53 21.10.2014 15:24
o jejku , to ciasto niezwykłe!
gosia561 21.10.2014 15:11
niezwykle apetyczny
Aleksandra/Olcia 21.10.2014 15:11
uwielbiam takie przekładańce,ale tylko jeść :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak