Piętki achillesa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 1/3 szkl
  • serek homogenizowany

    110 g
  • jajko

  • cukier

    1 łyżeczka
  • margaryna

    250 g
  • sól

    szczypta
  • dżem

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piętki achillesa foto
Mąkę łączymy z margaryna, solą, cukrem, serkiem i jajkiem. Zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Krok 2 - Piętki achillesa foto
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na ok 5 mm grubość. Wycinamy za pomocą szklanki lub foremki kółka.
Krok 3 - Piętki achillesa foto
Na środku każdego kółeczka nakładamy odrobinę dżemu i zlepiamy jak pierogi. Następnie układamy na blasze wyłożonej papierem.
Krok 4 - Piętki achillesa foto
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut.
Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Granita 22.02.2013 15:19
trafiona nazwa:)
Adam/ZUB3R 01.11.2012 08:47
pycha
olkaaa 28.09.2012 15:00
chętnie spróbuję
adelajda 27.09.2012 17:11
wyglądają super ! na pewno smaczne !
elficzna 26.09.2012 23:49
bardzo fajny przepis
natii3624 26.09.2012 22:10
mniam! Smakowicie wygląda ;)
zdeba 26.09.2012 21:49
Bardzo fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat