Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piersi z pieczarkami w śmietanowym sosie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pieczareki całe 30 dkg
piersi z kurczaka 2 szt
cebula 1 duża
papryka żółta 1 szt
Pieprz czarny mielony Prymat
tymianek
sól
śmietana 18 proc 150 g

Porada

wody z mąką nie wlewamy całej od razu tylko po trochu i czekamy, aż się zagotuje sos i jaki jest gęsty czy potrzeba go bardziej zagęścić

Przepis i sposób przygotowania na: piersi z pieczarkami w śmietanowym sosie

Kroki postępowania

1
cebule pokrojoną w piórka przesmażamy na oleju, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski-podsmażamy i pieczarki pokrojone w talarki-podsmażamy i delikatnie solimy i posypujemy tymiankiem
Krok 1 - piersi z pieczarkami w śmietanowym sosie foto
2
na patelni podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę
Krok 2 - piersi z pieczarkami w śmietanowym sosie foto
3
do podsmażonych warzyw dodajemy mięso i podlewamy wodą tak aby przykryć składniki, dusimy 15-25 minut
Krok 3 - piersi z pieczarkami w śmietanowym sosie foto
4
zabielamy śmietaną wcześniej ją hartujemy, doprawiamy do smaku
Krok 4 - piersi z pieczarkami w śmietanowym sosie foto
5
jeśli sos jest zbyt rzadki zagęszczamy go łyżeczką mąki ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilości wody, wlewamy go tyle aż uzyskamy żądaną gęstość, podajemy z ugotowanym ryżem
Krok 5 - piersi z pieczarkami w śmietanowym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 23.02.2015 08:58
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak