Piersi z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    1
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • tymianek

    do smaku
  • olej

    4 łyżki
  • szynka szwarcwaldzka

    5 plasterków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piersi z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej foto
Z piersi z kurczaka usuwamy wszelkie błonki, dokładnie je oczyszczamy, następnie płuczemy i osuszamy np. papierowymi ręcznikami.
Krok 2 - Piersi z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej foto
Kolejno piersi solimy i pieprzymy z obu stron. Odstawiamy do przegryzienia na około 1 godzinę
Krok 3 - Piersi z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej foto
Po wyjęciu z lodówki piersi owijamy szynką szwarcwaldzką. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Następnie wkładamy naczynie żaroodporne i trzymamy je w piekarniku 5 minut.
Krok 4 - Piersi z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej foto
Wyjmujemy naczynie i wlewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy piersi i polewamy 2 łyżkami oleju, układamy kilka gałązek tymianku. Pieczemy około 20-30 minut. Podczas pieczenia można je polać powstałym tłuszczem. Większe piersi należy piec około 30 minut.
Krok 5 - Piersi z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej foto
Podawać z surówką i ryżem/ziemniakami.
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 29.12.2012 14:24
moje smaki ;)wspaniałe
Klausia 20.12.2012 01:18
Podzielam zdanie Ziutuli :) Też takie mięsko lubię do chlebka :) Na pewno pyszne :)
KasiaK90 06.12.2012 19:21
super
gosia56 21.10.2012 14:46
Lubię szynkę szwarcwaldzką .to napewno pycha
ilovebake 16.10.2012 10:16
mmmm wyborne
Beata61 16.10.2012 08:53
mniam...
monisia1977 16.10.2012 07:54
dobre
ziutula 15.10.2012 23:30
dla mnie tylko do kanapek tak smaczne mięsko
Silver Teaspoon 15.10.2012 22:46
Muszą być pyszne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat