Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi z kurczaka w szynce serrano

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 4 sztuki
oliwa 4 łyżki
szynka serrano 10 plaster
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi z kurczaka w szynce serrano

Kroki postępowania

1
Piersi z kurczaka oczyściłam, opłukałam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Następnie oprószyłam świeżo mielonym czarnym pieprzem i delikatnie solą, bo szynka jest dość słona. Pojemnik z mięsem odstawiłam na godzinę do lodówki.
Krok 1 - Piersi z kurczaka w szynce serrano foto
2
Po tym czasie każdy filet owinęłam plastrami szynki.
Krok 2 - Piersi z kurczaka w szynce serrano foto
3
Puste, niczym nie wysmarowane naczynie żaroodporne wstawiłam do nagrzanego do 200°C piekarnika i nagrzewałam je 5 minut. Następnie uważając, aby się nie oparzyć, naczynie wyjęłam z piekarnika, na dno wlałam 2 łyżki oliwy i ułożyłam filety. Po wierzchu polałam je pozostałą oliwą.
Krok 3 - Piersi z kurczaka w szynce serrano foto
4
Naczynie ponownie wstawiłam do piekarnika i piekłam 20 minut. Gdyby filety były wyjątkowo duże należy je piec 3 do 5 minut dłużej.
Krok 4 - Piersi z kurczaka w szynce serrano foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 26.11.2013 16:40
pyszne jedzonko
anemon 20.09.2013 14:15
@caralajna, faktycznie tak robione mięso jest bardzo soczyste i świetne w smaku.
caralajna 20.09.2013 07:37
mięso wygląda soczyście, efektowny pomysł
IZABELA29 20.09.2013 06:51
smaczne mięsko
alaaa 13.09.2013 17:30
z pewnością było pysznie
anemon 26.08.2013 08:37
Bardzo Wam dziękuję i polecam.
barbara11561 26.08.2013 08:05
serwujesz nam takie dania,że nie chce się opuszczać Twojego profilu-pysznie wyglądają :)
ben-ka 21.08.2013 13:21
Sama zrobiłaś,sama zjadłaś,a nam tylko ślinka cieknie:)
Róża1 18.08.2013 23:09
ekstra mięsko!!!
Mniam 18.08.2013 00:32
Super na obiad.
anemon 17.08.2013 09:35
Bardzo Wam dziękuję za miłe słowa i oczywiście polecam przepis. Tak zrobione mięso jest soczyste i gotowe w kilka chwil.
Ewa104 17.08.2013 08:57
Bardzo zgrabnie w tej szyneczce te filety się prezentują.Bardzo udany przepis.
misia53 17.08.2013 08:39
przyznam ,że nie znam smaku tej szyneczki ale jak anemon proponuje to z pewnością warto spróbować
Beatris 16.08.2013 23:23
W prostocie tkwi siła... Pyszne mięsko.
2milutka 16.08.2013 22:48
proste a smaczne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak