Piersi z kurczaka kukurydzianego ze śliwkami i rozmarynem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mięso

  • filety z kurczaka kukurydzianego

    2 sztuki

Marynata

  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • Musztarda ze śliwowicą Prymat

    1 łyżka
  • Przyprawa do mięs Prymat

    1 łyżka

Sos

  • śliwki (połówki)

    400 gramów
  • papryczka chili (posiekana)

    1 sztuka
  • orzechy włoskie

    1/4 szklanka
  • rozmaryn

    2 gałązki
  • nalewka z pigwy

    50 mililitrów
  • masło

    1 łyżka
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
  • świeża natka pietruszki

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy, wkładamy piersi z kurczaka, nacieramy i schładzamy w lodówce około godziny.

2. Na patelni na maśle smażymy śliwki z orzechami, dodajemy miód, nalewkę, papryczkę chili, rozmaryn i karmelizujemy kilka minut.   

3. Piersi smażymy na rozgrzanej patelni, zaczynając od skóry, na złoty kolor z każdej strony.

4. Tak przygotowane mięso po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, kroimy w plastry, a następnie układamy na śliwkach i dekorujemy natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat