Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi z kurczaka kukurydzianego ze śliwkami i rozmarynem

5.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Mięso

filety z kurczaka kukurydzianego 2 sztuki

Marynata

olej rzepakowy 4 łyżki
miód wielokwiatowy 1 łyżka
Musztarda z whisky Prymat 1 łyżka
Przyprawa do mięs Prymat 1 łyżka

Sos

śliwki (połówki) 400 gramów
papryczka chili (posiekana) 1 sztuka
orzechy włoskie 1/4 szklanka
rozmaryn 2 gałązki
nalewka z pigwy 50 mililitrów
masło 1 łyżka
miód wielokwiatowy 1 łyżka
sól morska Prymat w młynku do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat do smaku
świeża natka pietruszki do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi z kurczaka kukurydzianego ze śliwkami i rozmarynem

1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie łączymy, wkładamy piersi z kurczaka, nacieramy i schładzamy w lodówce około godziny.

2. Na patelni na maśle smażymy śliwki z orzechami, dodajemy miód, nalewkę, papryczkę chili, rozmaryn i karmelizujemy kilka minut.   

3. Piersi smażymy na rozgrzanej patelni, zaczynając od skóry, na złoty kolor z każdej strony.

4. Tak przygotowane mięso po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, kroimy w plastry, a następnie układamy na śliwkach i dekorujemy natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak