Przepis i sposób przygotowania na: Piersi z kurczaka faszerowane kaszanką, DS XXI odc. 28
Filety z kurczaka można nadziewać wieloma składnikami. Najczęściej jako składnik farszu wybieramy żółty ser, mozzarellę, szpinak czy suszone pomidory, ale w tym przepisie wybór padł na kaszankę! Wystarczy jedynie obrać ją ze skóry, pokroić, wzbogacić dodatkiem jabłka, majeranku, szczypiorku i soli oczywiście! Tak przygotowany, doskonale doprawiony farsz będzie idealnym dodatkiem do delikatnej piersi z kurczaka. Po przekrojeniu filetów i zrobieniu z nich "kieszonek" warto środek wysmarować lekko musztardą czeską, a następnie wzbogacić farszem. By nie stracić farszu podczas smażenia, a następnie pieczenia mięsa, warto przygotować kilka wykałaczek do zamknięcia mięsa, które tuż przed podaniem należy wyciągnąć.
Krok po kroku
Na początku obieramy jabłko, kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do miski. Kaszankę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy ją do jabłka i rozgniatamy widelcem, tak aby powstał zwarty farsz. Masę doprawiamy Majerankiem suszonym Prymat, posiekanymi liśćmi szałwii i Solą morską jodowaną drobnoziarnistą Prymat.
Piersi z kurczaka nacinamy w połowie i doprawiamy szczyptą soli. Smarujemy je w środku Musztardą czeską Prymat i faszerujmy masą z kaszanki. Piersi zawijamy i zamykamy przy pomocy wykałaczek. Kurczaka podsmażamy z jednej strony na rozgrzanej patelni z olejem.
Ugotowane ziemniaki w mundurkach kroimy na pół i wraz z kurczakiem wkładamy do piekarnika na 12-13 minut na 150 – 155 C. Wyjmujemy wykałaczki i podajemy kurczaka z upieczonymi ziemniakami i liśćmi szałwii.