Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Piersi z kurczaka faszerowane kaszanką, DS XXI odc. 28

5.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Co na obiad? Kotleciki, a może fileciki z kurczaka nadziewane kaszanką? To połączenie brzmi nietypowo, ale zobaczycie sami, że przypadnie Wam do gustu. Jeśli lubicie kaszankę z dodatkiem jabłka oraz delikatne mięso drobiowe - ten przepis jest dla Was.

Składniki:

piersi z kurczaka
2 sztuki
Musztarda czeska Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
kaszanka
2 sztuki
jabłko
1 sztuka
szałwia
garść
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
3 szczypty
Sklep Prymat
ziemniaki ugotowane
5 sztuk
olej
do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi z kurczaka faszerowane kaszanką, DS XXI odc. 28

Filety z kurczaka można nadziewać wieloma składnikami. Najczęściej jako składnik farszu wybieramy żółty ser, mozzarellę, szpinak czy suszone pomidory, ale w tym przepisie wybór padł na kaszankę! Wystarczy jedynie obrać ją ze skóry, pokroić, wzbogacić dodatkiem jabłka, majeranku, szczypiorku i soli oczywiście! Tak przygotowany, doskonale doprawiony farsz będzie idealnym dodatkiem do delikatnej piersi z kurczaka. Po przekrojeniu filetów i zrobieniu z nich "kieszonek" warto środek wysmarować lekko musztardą czeską, a następnie wzbogacić farszem. By nie stracić farszu podczas smażenia, a następnie pieczenia mięsa, warto przygotować kilka wykałaczek do zamknięcia mięsa, które tuż przed podaniem należy wyciągnąć. 

Krok po kroku

1

Na początku obieramy jabłko, kroimy w bardzo drobną kostkę i przekładamy do miski. Kaszankę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy ją do jabłka i rozgniatamy widelcem, tak aby powstał zwarty farsz. Masę doprawiamy Majerankiem suszonym Prymat, posiekanymi liśćmi szałwii i Solą morską jodowaną drobnoziarnistą Prymat.

2

Piersi z kurczaka nacinamy w połowie i doprawiamy szczyptą soli. Smarujemy je w środku Musztardą czeską Prymat i faszerujmy masą z kaszanki. Piersi zawijamy i zamykamy przy pomocy wykałaczek. Kurczaka podsmażamy z jednej strony na rozgrzanej patelni z olejem.

3

Ugotowane ziemniaki w mundurkach kroimy na pół i wraz z kurczakiem wkładamy do piekarnika na 12-13 minut na 150 – 155 C. Wyjmujemy wykałaczki i podajemy kurczaka z upieczonymi ziemniakami i liśćmi szałwii.

Pierś z kurczaka faszerowana kaszanką to świetny przepis na codzienny obiad dla całej rodziny. Warto podać je z dodatkiem ziemniaków i ulubionej surówki, lub oczywiście wybrać swój ulubiony sposób podania. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak