Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi z gęsi pieczone w rękawie

5.0
(105)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Jeśli chcesz uzyskać soczystą pierś z gęsi, to piecz ją w rękawie. W tym przepisie dowiesz się, jak przygotować gęsinę w piekarniku na rodzinny obiad. 

Składniki:

gęś piersi 2 szt
jabłka 2 szt
śliwki suszone 10 szt
Kucharek przyprawa do potraw
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
oliwa
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi z gęsi pieczone w rękawie

Piersi z gęsi pieczone w rękawie są idealne na obiad. Mięso dzięki zastosowaniu rękawa do pieczenia staje się soczyste, a wszystkie smaki z dodatków i przypraw wnikają w nie jeszcze bardziej. 

Jak upiec gęś w rękawie?

1
Skórę gęsi naciąć w ukośną kratkę nożem i doprawić przyprawami. Odstawić na parę godzin w chłodne miejsce. Rozgrzać patelnię i na odrobinie oleju, przesmażyć piersi, zaczynając od strony skóry.
Krok 1 - Piersi z gęsi pieczone w rękawie foto
2
Obsmażone piersi przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać owoce, związać końce i piec w piekarniku w temp. 180 stop. około 70 minut.
Krok 2 - Piersi z gęsi pieczone w rękawie foto
3

Wyjąć z piekarnika, dać im chwilę odpocząć, pokroić w plastry i obłożyć owocami. Smacznego.
Lampka czerwonego wina nie zawadzi.

Krok 3 - Piersi z gęsi pieczone w rękawie foto

Przepis na piersi z gęsi pieczone w rękawie posmakuje każdemu. To wspaniały pomysł na rodzinny obiad, ale i kolację we dwoje. Podanie gęsiny na jakąkolwiek okazję sprawi, że stanie się ona wyjątkowa i wykwintna. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 20.02.2014 08:50
Danie bardzo smaczne i wykwintne. Ja dodaję rozmaryn też do pieczonego kurczaka, układam go na blasze z udkami. Aromat niesamowity.
Christopher 13.11.2013 23:56
anemon,dodajesz taki jaki masz .Ja ,tutaj najpierw natarłem suszonymi ziołami,a świeży rozmaryn dodałem dopiero do pieczenia i do dekoracji na półmisku.
Gabi44 13.11.2013 23:32
Apetyczna gąska.
Rysia 13.11.2013 22:54
Zawsze oprócz suszonych ziół lubię dodawać świeże (jeżeli mam ),bo wnoszą świeży aromat.
anemon 13.11.2013 20:40
Na zdjęciu widzę świeży rozmaryn, a w składnikach podajesz suszony. To właściwie jaki ma być?
Rysia 13.11.2013 19:27
Komputer cały ośliniony...
Krzysztof15 13.11.2013 18:08
smakowicie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak