Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi nadziewane szpinakiem i fetą

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z kurczaka
szpinak 150 g
suszone pomidory 120 g
ser feta 100 g
wino białe wytrawne 1/2 szkl
masło 1 łyżka
curry
Papryka ostra mielona Prymat
ząbek czosnku
olej sezamowy
miód
sól do smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi nadziewane szpinakiem i fetą

Piersi umyć i osuszyć, a następnie każdą z piersi naciąć z boku wzdłuż aby powstała głęboka kieszeń. Natrzeć mięso curry, papryką, pieprzem i solą, a także zmiażdżonym czosnkiem i łyżką oleju sezamowego. Odstawić, a w tym czasie przygotować farsz.
Liście szpinaku opłukać. Na patelni rozpuścić masło i dodać szpinak, podlać winem. Dusić aż płyny odparują a liście zmiękną. Chwilę odczekać, aż przestygną. Fetę pokruszyć a pomidory suszone pokroić w paseczki. Do miski przełożyć szpinak, pomidory i fetę, delikatnie przemieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz przełożyć do kieszonek w piersiach. Na patelni rozgrzać oliwę z łyżką masła. Na rozgrzany tłuszcz ułożyć piersi, zrumienić z jednej strony, przewrócić na drugą stronę i polać łyżeczką miodu. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić około 10 minut. Gdy będą gotowe wyłożyć na talerz i polać wytworzonym sosem. podawać z ryżem na sypko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 01.06.2015 09:10
bardzo smaczne mięsko
ilka01 01.06.2015 08:56
super przepis
Czarnula666 31.05.2015 21:19
Super przepis :)
dumel87 31.05.2015 21:19
takie włoskie klimaty :)
Anna169Hosz 31.05.2015 20:50
Pyszny obiadek!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak