Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi kurczaka z podgrzybkami w śmietanowym sosie

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sos grzybowy ze świeżymi podgrzybkami z dodatkiem kurczaka to świetny dodatek do różnorodnych dań. Świetnie smakuje z ziemniaczanym puree i ulubioną sałatką, ale moim faworytem jest zestawienie z plackami ziemniaczanymi. Polecam! 

Składniki:

pierś z kurczaka 600 gram
podgrzybki 250 gram
śmietanka 30% 250 ml
cebula 1 szt
masło 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1/4 łyżeczki
tymianek 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kurczaka z podgrzybkami w śmietanowym sosie

Kroki postępowania

1

Na patelni rozgrzać łyżkę masła dodać cebulę pokrojoną w półplastry i lekko zeszklić. Grzyby oczyścić, szybko opłukać pod bieżącą wodą na sicie, pokroić na plasterki. Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i dusić aż płyn całkowicie odparuje około 10-12 minut.

Krok 1 - Piersi kurczaka z podgrzybkami w śmietanowym sosie foto
2

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 4-5 centymetrowe kawałki. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałe masło i podsmażyć kawałki kurczaka do lekkiego zrumienienia przez około 10 minut.

Krok 2 - Piersi kurczaka z podgrzybkami w śmietanowym sosie foto
3
Teraz do podsmażonego kurczaka dodać podduszone podgrzybki z cebulą,wymieszać i wszystko razem podsmażyć przez 2 minuty.
Krok 3 - Piersi kurczaka z podgrzybkami w śmietanowym sosie foto
4
Dodać słodką śmietankę i dusić przez 5 minut aż śmietana zacznie gęstnieć.
Krok 4 - Piersi kurczaka z podgrzybkami w śmietanowym sosie foto
5
Na końcu dodać dwa posiekane ząbki czosnku,sok z cytryny,tymianek,łyżkę posiekanej natki pietruszki i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem,gotować całość jeszcze około 1 minutę.
Krok 5 - Piersi kurczaka z podgrzybkami w śmietanowym sosie foto
6
Gotowe dania świetnie smakuje podane na dużym placku ziemniaczanym posypane resztą natki pietruszki lub z ryżem.Smacznego.
Krok 6 - Piersi kurczaka z podgrzybkami w śmietanowym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 31.03.2014 13:47
smaczne danie
Janina 25.10.2013 11:05
Rewelacyjny pomysł, zabieram do siebie;)
kate.500 18.10.2013 13:24
pyszne miesko
Aannkaa82 16.10.2013 20:08
MIesko i grzybki - moje ulubione połączenie :)
misia53 25.06.2013 16:21
sam widok pysznych grzybków sprawia ,ze juz jestem głodna
gacopierz23 05.06.2013 19:28
rarytas taki place z kurczakiem
Motorek 29.03.2013 07:11
bardzo smaczne
smakoszek 26.03.2013 22:12
rewelacyjne
Wacław 19.03.2013 08:52
smaczne i apetyczne danie obiadowe :)
Joanna23 08.02.2013 10:13
pycha
kuklik 28.12.2012 15:16
rewelacja
ssylwiaa 21.12.2012 21:31
bardzo apetycznie wygląda ;)
Ada-Gaba 20.12.2012 08:19
przepyszna propozycja na obiad
Seba 18.12.2012 12:33
pychota
anemon 17.12.2012 18:31
Jak dla mnie przypyszny obiad u Ciebie.
MAR3STA 16.12.2012 11:00
mój ulubiony zestaw, mniam
olkaaa 12.12.2012 10:40
chętnie spróbuję
adelajda 12.12.2012 08:26
jak dla mnie super ! lubię piersi kurczaka i grzybki !
Krystyna32 12.12.2012 07:44
pycha
Beatris 11.12.2012 22:32
Doskonały przepis. Aż szkoda, że sezon grzybowy się skończył.
Monika58 11.12.2012 21:21
smakowicie wyglądają
aisoglam 11.12.2012 20:17
Przepysznie wyglądają te piersi z kurczaka :)
Rafał10 11.12.2012 19:49
ooo z plackami ziemniaczanymi pyyyycha !
gosia56 11.12.2012 19:33
pyszne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak