Piersi kurczaka w zalewie octowej

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    4
  • jajka

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • ocet

  • cukier

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • cebuka

    8
  • przecier pomidorowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

4 piersi kurczaka pokroić jak na kotlety i lekko rozbić. Oprószyć przyprawami (BEZ SOLI!!!) tj. przyprawa uniwersalna, pieprz, zioła do kurczaka. Obtoczyć podwójnie w jajku i bułce tartej. Usmażyć.

ZALEWA:
8 szklanek wody,
2 szklanki octu,
2,5 łyżki soli,
14 łyżeczek cukru,
10 ziarenek ziela angielskiego,
5 liści laurowych,
10 kulek pieprzu,
8 dużych cebul pokrojonych w plastry,
1 słoiczek przecieru pomidorowego.

Wszystko razem zagotować. Wyłączyć i po 10 minutach ponownie zagotować.
Gorącą zalewą zalać piersi.

odstawić do wystygnięcia i przegryzienia się.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Cukiereczek13 30.09.2012 13:54
jadłam kiedyś rybkę tak podaną, muszę wypróbować, bo smacznie wygląda :)
emylka86 15.09.2012 10:59
zapomniałam dodać, że takie piersi można dać w słoiki, mocno zakręcić i odstawić do lodówki, postoją trochę dłużej niż w misce : ). Wtedy możemy do nich sięgnąć zawsze gdy tylko najdzie nas ochota : )
emylka86 19.08.2012 14:51
iziona bo danie ma faktycznie trochę smak ryby z octu... ale na szczęście to danie nie ma ości : ) fajne danie na imprezki rodzinne... : ) polecam bo na prawdę smaczne
Iza10 15.08.2012 12:54
Jadłam na urodzinach, bardzo smaczne; )
iziona 29.06.2012 15:46
Pierwszy raz jak się z tym spotkałam to myślałam, ze to ryba
Hanna5 29.06.2012 14:00
chętnie spróbuję!
marzena06 29.06.2012 12:13
pycha
anja3107 29.06.2012 12:08
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat