Piersi kurczaka w sosie borowikowo-serowym i pieczonymi ziemniakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kurczak

  • pierś z kurczaka

    4 szt
  • sól

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • ser chaource

    1 szt
  • śmietana 30%

    200 ml
  • borowiki suszone

    1 opakowanie
  • masło

    15 g
  • cebula

    1 szt
  • czosnek ząbki

    1 szt

ziemniaki

  • ziemniaki

    4 szt
  • oregano

    1 szczypta
  • kminek Prymat

    1 szczypta
  • cebula czerwona

    2 szt
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • czosnek ząbki

    6 sz
  • cytryna

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Robimy bulion. (przy tej klasie składników jak borowiki i ser francuski) proponuję zrobić bulion drobiowy w kurczaka i włoszczyzny a nie z kostki. W międzyczasie namaczamy borowiki w gorącej wodzie. Jeżeli są za duże kroimy w mniejsze kawałki.

Ziemniaki kroimy w ćwiartki i przekładamy do miski. Dodajemy oregano, cytrynę (sparzoną), czerwoną cebulę, pokrojone ząbki czosnku. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, całość doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C na termoobiegu przez około 40 minut. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, mieszamy.

Piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, następnie dodajemy masło. Kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor, z obu stron, następnie zdejmujemy piersi z patelni na kratkę od piekarnika, tłuszcz z patelni pozostały po smażeniu odlewamy do miseczki.Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy piersi kurczaka, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną cebulę. Całość podlewamy niewielką ilością tłuszczu pozostałego z pieczenia kurczaka. Dodajemy wcześniej namoczone suszone borowiki.
Dodajemy bulion oraz śmietankę. Zmniejszamy ogień i podgotowujemy. Ser obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię. Sos gotujemy na małym ogniu, redukujemy. Dodajemy pieprz.
Piersi wkładamy do piekarnika (nad ziemniaki) na mniej więcej 8 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat