Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi kurczaka w sosie borowikowo-serowym i pieczonymi ziemniakami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak

pierś z kurczaka 4 szt
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
ser chaource 1 szt
śmietana 30% 200 ml
borowiki suszone 1 opakowanie
masło 15 g
cebula 1 szt
czosnek ząbki 1 szt

ziemniaki

ziemniaki 4 szt
oregano 1 szczypta
kminek Prymat 1 szczypta
cebula czerwona 2 szt
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
czosnek ząbki 6 sz
cytryna 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kurczaka w sosie borowikowo-serowym i pieczonymi ziemniakami

Robimy bulion. (przy tej klasie składników jak borowiki i ser francuski) proponuję zrobić bulion drobiowy w kurczaka i włoszczyzny a nie z kostki. W międzyczasie namaczamy borowiki w gorącej wodzie. Jeżeli są za duże kroimy w mniejsze kawałki.

Ziemniaki kroimy w ćwiartki i przekładamy do miski. Dodajemy oregano, cytrynę (sparzoną), czerwoną cebulę, pokrojone ząbki czosnku. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, całość doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C na termoobiegu przez około 40 minut. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, mieszamy.

Piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, następnie dodajemy masło. Kurczaka smażymy na patelni na złoty kolor, z obu stron, następnie zdejmujemy piersi z patelni na kratkę od piekarnika, tłuszcz z patelni pozostały po smażeniu odlewamy do miseczki.Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy piersi kurczaka, wrzucamy posiekany czosnek i pokrojoną cebulę. Całość podlewamy niewielką ilością tłuszczu pozostałego z pieczenia kurczaka. Dodajemy wcześniej namoczone suszone borowiki.
Dodajemy bulion oraz śmietankę. Zmniejszamy ogień i podgotowujemy. Ser obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy na patelnię. Sos gotujemy na małym ogniu, redukujemy. Dodajemy pieprz.
Piersi wkładamy do piekarnika (nad ziemniaki) na mniej więcej 8 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak