Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi kurczaka w piwie i cebuli

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 2 sztuki
piwo jasne 0,5 litra
cebula 1
czosnek 2 ząbki
sól 1 szcypta
pieprz do smaku
Przyprawa curry orientalna Prymat 1/2 łyżeczki
jajko 1

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kurczaka w piwie i cebuli

Piersi z kurczaka opłukać, włożyć do głębokiej miski (można je przekroić wzdłuż jeśli wolimy cieńsze kawałki mięsa, ja jednak zostawiłam piersi całe). Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek posiekać. Warzywa, przyprawy i rozbełtane jajko dodać do mięsa, całość zalać piwem i odstawić pod przykryciem do lodówki na przynajmniej godzinę.
Po tym czasie piersi kurczaka wyciągnąć z miski. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, smażyć piersi na złoty kolor z każdej strony. Po ok. 15 minutach pierś lekko naciąć i sprawdzić, czy mięso nie jest surowe. Następnie należy odcedzić cebulę, dodać na patelnię wraz z ok. 1/2 szklanki marynaty piwnej. Smażyć tak długo, aż sos zgęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 02.02.2014 09:53
dobry pomysł!
Christopher 01.02.2014 20:23
Ciekawy przepis.
monia2005 01.02.2014 18:57
smakowicie wygląda ,ciekawy prepis
ewelinapac 01.02.2014 17:24
prezentuje śię wyśmienicie , smak pewnie tez
treonina 01.02.2014 17:22
ciekawy przepis
ada.la 01.02.2014 17:19
ciekawy przepis
Cranberry 01.02.2014 16:54
Interesujący przepis
sylwia_sl 01.02.2014 16:32
Na pewno bardzo smaczny kurczak
Magula 01.02.2014 16:29
Fajny obiadek się zapowiada.
Lis 01.02.2014 16:25
Fajny przepis na kurczaka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak