Piersi kurczaka a`la gyros

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczaka

    30 dkg
  • Marynata gyros:

  • Papryka słodka mielona Prymat

    1/8 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    1/8 łyżeczki
  • Kolendra cała Prymat

    1/8 łyżeczki
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1/8 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/8 łyżeczki
  • sól

    1/8 łyżeczki
  • oliwa

    2 łyżki
  • Czosnek suszony Prymat

    1/8 łyżeczki
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/8 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/8 łyżeczki
  • Owoc jałowca cały Prymat

    1 szt
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1/8 łyżeczki
  • ocet jabłkowy

    1/4 łyżeczki
  • Ziele angielskie mielone Prymat

    1/8 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki marynaty wrzucamy do blendera i dokładnie rozdrabniamy. Piersi kroimy w ukośne plastry o grubości ok. 1 cm, lekko rozbijamy drewnianym tłuczkiem lub trzonkiem noża, smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na min. 1 godz. (najlepiej na noc).
Na patelni rozgrzewamy oliwę, piersi oskrobujemy tępą stroną noża z marynaty i smażymy po 3 minuty z każdej strony.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
koala 27.06.2012 23:17
przepysznie przyrządzone
Renata16 19.05.2012 01:04
świetne:)
pigila 09.05.2011 20:04
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat