Piersi kaczki z chińskim akcentem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • podwójne, duze kacze piersi

  • duze jablko

    1
  • koncentrat pomidorowy

    2 lyzki
  • olej sezamowy

    2 lyzki
  • oliwa

    1 lyzka
  • sos sojowy, sól, pieprz, cukier, papryka, przyprawa chinska 5 smakow

  • sok z połowy cytryny

  • bulion drobiowy

    150 ml
  • makaron ryżowy

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowac marynate : lyzke oleju sezamowego polaczyc z lyzka sosu sojowego, sola, papryka pieprzem (najlepiej bialym) i lyzeczka cukru. Kaczke dokladnie umyc, oczyscic z tluszczu i blon, dobrze osuszyc. Pokroic w cienkie plastry i natrzec marynata, odstawic do lodowki na ok 2 godziny. Jablko umyc, nie obierac ze skorki, wydrazyc jedynie gniazda nasienne i pokroic jablko w kostke. Lodygi selera umyc, obrac i dosc drobno pokroic. Koncentrat pomidorowy wymieszac z bulionem. Makaron przyrzadzic wg przepisu na opakowaniu i dosolic do smaku ( w moim przypadku zalalam wrzaca wada, przykrylam i odstawilam na 4 min, aby specznial, po czym odcedzilam). Ananasa pokroic w kostke zblizona wielkoscia do czastek jablka i selera. Na patelni rozgrzac lyzke oliwy z oliwek z lyzka oleju sezamowego. Na rozgrzany tluszcz wrzucamy kaczke, podsmazamy dokladnie z obu stron, przez ok 10-15 minut, po czym wyjmujemy odsaczajac kawalki miesa, mozna wlozyc je do tego samego naczynia, w ktorym sie marynowaly, i przykryc mieso wolia do zapiekania, zostawicna ok 20 min. Na tym samym tluszczu, na ktorym smazylo sie mieso, podsmazamy jablko, selera i ananasa. Robimy to przez ok 10 minut, po czym dorzucamy mieso, zalewamy bulionem, dodajemy sok z cytryny, przyprawiamy sola, pieprzem, papryka i ewentualnie przyprawa chinska \'\'5 smakow\'\'. Dusimy na srednim ogniu przez ok 35 minut, a tuz przez zakonczeniem wrzucamy makaron chinski, mieszamy calosc i podajemy gorace.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
rjustysia 19.06.2012 10:55
wygląda rewelacyjnie
ilka_86 29.12.2011 09:38
pyszne
dianix 23.11.2011 10:14
mojej mamie z pewnością to danie by smakowało:)
Mysiunia 02.11.2011 13:13
jak dla mnie bomba:)
zbysio 31.03.2011 22:43
oooooooooooooooooooooooooo
wedith1 05.11.2010 22:41
Pyszne danie!
justyna111 17.09.2010 16:18
apetyczne danie
iwa643 17.09.2010 15:35
fajne
Lidia11 17.09.2010 14:46
wygląda fajnie
eli_555 09.09.2010 00:28
Uwielbiam kaczkę.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat