Piersi kaczki faszerowane suszoną żurawiną i morelami na pęczaku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kaczki

    6 sztuk
  • czosnek

  • morele suszone

    1 opakowanie
  • żurawina

    1 opakowanie
  • pęczak

    300 g
  • oliwa

  • marchew

    3
  • masło

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piersi kaczki faszerowane suszoną żurawiną i morelami na pęczaku foto
Piersi kaczki myjemy, osuszamy, usuwamy zbędny tłuszcz. Skórę kaczki nacinamy delikatnie i nacieramy pieprzem, solą i świeżym tymiankiem. Siekamy na drobno nasze morele i żurawinę.
Krok 2 - Piersi kaczki faszerowane suszoną żurawiną i morelami na pęczaku foto
Bierzemy pierś kaczki, kładziemy skórą do dołu i na górę nakładamy kilka łyżek naszego farszu (nie żałujemy ;p) na to nakładamy drugą pierś kaczki i wszystko razem zawiązujemy sznurkiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem przez ok. 30 minut.
Krok 3 - Piersi kaczki faszerowane suszoną żurawiną i morelami na pęczaku foto
Tak powinna wyglądać dobrze upieczona kaczka, zabieramy się za pęczak - gotujemy pęczak i marchew, odcedzamy i rozpuszczamy w rondlu 1/3 kostki masła, dodajemy nasz pęczak, marchewkę pokrojoną w grube półtalarki, całość solimy i dusimy przez kilka minut pod przykrywką.
Krok 4 - Piersi kaczki faszerowane suszoną żurawiną i morelami na pęczaku foto
Kaczkę kroimy w grube plastry (wyszła idealna !!) i podajemy na pęczaku. Trochę jest przy tym roboty, ale naprawdę polecam :))

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 07.05.2014 05:42
świetna potrawka
edzik 24.02.2014 17:00
mniam pyszne!
carmen 12.02.2014 13:41
ale to musi być dobre!
Monika58 22.01.2014 15:49
bardzo smaczne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat