Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi indyka w miodzie i curry

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z indyka 400 g
czosnek 3 ząbki
curry 3 łyżki
miód akacjowy 2-3 łyżki
cebula 1
fasolka szparagowa 200 g
bambus pędy 100 g
mleko 3,2% 1 łyżka
sól szczypta
oliwa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi indyka w miodzie i curry

Kroki postępowania

1
Piersi z indyka oczyszczamy i kroimy w kawałki. Dodajemy curry (najlepiej indyjską ciemną), wyciśnięty czosnek, łyżkę miodu akacjowego i wszystko razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
Krok 1 - Piersi indyka w miodzie i curry foto
2
Fasolkę szparagową przygotowujemy odcinając oba jej końce, wrzucamy do gotującej się osolonej wody z łyżką mleka.
Cebulkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy, polewamy łyżką miodu akacjowego i podsmażamy.
Krok 2 - Piersi indyka w miodzie i curry foto
3
Po około 15 minutach odcedzamy fasolkę i kroimy na pół, wrzucając razem z pędami bambusa na patelnie do cebulki. Chwilę razem wszystko podsmażamy.
Krok 3 - Piersi indyka w miodzie i curry foto
4
Zamarynowane mięso wrzucamy na patelnie (można użyć innej ja użyłam tej samej odsuwając warzywa chwilowo na bok) i obsmażamy aby zmieniło delikatnie kolor. Następnie mieszamy mięso razem z warzywami i podsmażamy pod przykryciem przez około 10 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i podsmażamy jeszcze przez kolejne 10 minut do uzyskania delikatnego zarumienienia.
Krok 4 - Piersi indyka w miodzie i curry foto
5
Można podać jeszcze z odrobiną miodu akacjowego ;)
SMACZNEGO !
Krok 5 - Piersi indyka w miodzie i curry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kolorowa 24.10.2015 13:43
Uff naprawili mój błąd ;)
Ela15 25.03.2015 18:41
ciekawe połączenie
Róża1 11.08.2013 19:28
wyśmienite danie:-)
adelajda 03.08.2013 22:36
lubię takiego kurczaka
Kolorowa 28.07.2013 22:42
Aaaaaaa teraz dopiero widzę napisałam carry zamiast CURRY w nazwie ehhh =/
Dorota76 24.07.2013 22:55
wyśmienite
Megg 24.07.2013 18:39
wyśmienite!!!
Pyszota 24.07.2013 18:37
super pomysł
Konczi 24.07.2013 18:19
bardzo fajne danie
Sylwia26 24.07.2013 17:18
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak