Piersi i uda z kaczki na pieczone na dziko :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 łyżeczka mielonego jałowca,2 łyżki sosu sojowego,1 łyżka miodu,1 łyżka octu balsamicznego

  • 1 łyżeczka musztardy ( sarepskiej ),2 łyżeczki konfitury z żurawiny ,½ szklanki słodkiej śmietanki,2 łyżeczki mąki

  • tłuszcz z kaczki

    2 kawałki
  • olej

    2 łyżki
  • woda

    1/4 szklanki
  • pierś z kaczki

    2 szt.
  • udko z kaczki

    2 szt.
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżki
  • olej

    4 łyżki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przy dzieleniu kaczki wyciąć piersi ( wyluzowane – bez kości ) i uda .Pozostawić na nich skórę ( obcinając jej nadmiar i tłuszcze ) .Skórę ponacinać z wierzchu w kratkę . Ze składników marynaty zrobić pastę i wetrzeć ją dokładnie i kaczkę . Mięso ( + tłuszcz z kaczki )zamknąć w szczelnym pojemniku i trzymać w lodówce 2 dni , przewracać dwa razy dziennie .
Wyjąć mięso .Obetrzeć z marynaty. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kaczkę na rumiano z obu stron .Obok kaczki smażyć tłuszcze z kaczki . Przełożyć do brytfanki , Na patelnie wlać wodę , chwilę ogrzewać. Przelać sos ze smażenia do brytfanki . Piec w gorącym piekarniku do miękkości mięsa .Wyjąć mięso i kawałki tłuszczu ( jeśli nie wytopiły się całkowicie).Sos przelać do garnuszka .Zebrać łyżką wazową tłuszcz z wierzchu ( ja zebrałam prawie szklankę tłuszczu ). Do sosu dodać pozostałą marynatę i zagotować.W 4 łyżkach tłuszczu rozetrzeć mąkę i zagęścić nią sos .Wlać śmietankę .

Podawać z czerwoną kapustą duszoną z żurawiną i kluskami drożdżowymi na parze .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mariposas 16.07.2012 19:55
wygląda super
Mariposas 27.10.2011 19:47
zjadłabym :)
Agnik 25.04.2011 20:52
warte wypróbowania
eli_555 23.10.2010 23:30
Uwielbiam kaczkę,pycha.
RenataZ-et 29.07.2010 17:22
Na pewno wypróbuje ten przepis, bo nigdy nie jadłam kaczki przyrządzonej w ten sposob

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat