Piersi gęsi z sosem dyniowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gęś

    2 filety ze skórą
  • sok jabłkowy

    250 ml ( z miąższem )
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • dynia

    500 g ( piżmowa )
  • szalotka

    2 szt
  • smalec

    1 łyżka ( gęsi )
  • cydr

    250 ml
  • masło

    1 łyżka
  • posiekane listki tymianku

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piersi z gęsi oczyszczamy, skórę nacinamy w 5 mm kostkę. Sok mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 2 łyżeczkami mielonego pieprzu, wkładamy filety z gęsi i marynujemy je min 12 godzin.
Dynię kroimy (razem ze skórą, bez gniazd nasiennych) na ćwiartkę i pieczemy na blaszce przez ok. 60 min (do miękkości) w temperaturze 190°C. Szalotkę siekamy i szklimy na gęsim smalcu. Dodajemy dynię, chwilę podsmażamy, wlewamy sok z marynaty, cydr i zagotowujemy. Całość miksujemy na gładko, dodajemy masło i tymianek, lekko podgrzewamy. Mięso smażymy na suchej patelni, na krwisto. Najpierw od strony skóry, następnie obracamy. Podajemy z sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
R'n'G Kitchen 02.11.2015 07:55
Smażyliśmy po ok 10-12 min z każdej strony (pod pokrywką zabezpieczającą przed "strzelaniem" tłuszczu).
Ola1984 01.11.2015 19:59
Uwielbiam tak przyrządzoną gęsinę :) Mniam.
dollce 01.11.2015 10:41
pyszności ;)
bertpvd 01.11.2015 09:26
przepięknie podane !
Renataj 31.10.2015 21:48
Idealnie usmażone i ten sos - chętnie bym zjadła:)
Kolorowa 31.10.2015 21:43
Po ile minut mięso było smażone z każdej strony ?
Lucan 31.10.2015 21:33
z chęcią bym spróbował
IKrakowianka 31.10.2015 20:27
bardzo ciekawe
Smaczna_B 31.10.2015 17:24
Jeszcze nigdy nie jadłam gęsiny.Danie wygląda zachęcająco , więc muszę gęsiny spróbować.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat