Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierścień

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mielona wołowina 30 dkg
pomidory krojone bez skóry 1 puszka
woda 1/2 szklanki
Papryka słodka mielona Prymat
czosnek
cukier 1 szczypta
olej 2 łyżki
bulion wołowy 1 kostka
Kucharek przyprawa uniwersalna
żółty ser 10 dkg
makaron muszelki 40 dkg
cebula 2 szt
ketchup pikantny 3 łyżki
papryka czerwona 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pierścień

Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki oleju. Podsmażamy na nim mielone mięso. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy przez 5 minut. Wlewamy kawałki pomidorów wraz z zalewą i wodę. Dusimy pod przykryciem 10 minut. Paprykę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy i po 10 minutach dodajemy oba warzywa do mięsa. Dodajemy ketchup, paprykę w proszku, cukier, pieprz i Kucharka. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach lub (jeśli mamy ser w plasterkach) − kroimy w drobne kawałeczki. Do garnka wlewamy 2 litry wody i pół łyżki oleju. Dodajemy bulion w kostce. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy makaron i gotujemy do miękkości. Odcedzamy − nie przelewamy zimną wodą − makaron ma być gorący. Na talerzu kładziemy ugotowany makaron, z sosu robimy wokół niego pierścień, górę posypujemy startym żółtym serem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

justyna54 31.05.2011 20:01
musi być pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak