Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś zapiekana na szpinaku

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 duża podwójna
cebula 1 szt
sól 1 duża szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki
masło 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
farsz ze szpinaku :
szpinak świeży 30 dkg
czosnek 2 ząbki
żółty ser 1 łyżka starty
sól 1 duża szczypta
pieprz 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
oliwa 4 łyżki
śmietana 12% 50 ml
posypka na wierzch:
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/3 szklanki
żółty ser 10 dkg starty

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś zapiekana na szpinaku

Piekarnik nagrzać do 190 stopni.Pierś umyć,osuszyć ,okroić z kawałków tłuszczu ,błonek i chrząstek.Pokroić w kostkę posolić,popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem i natrzeć paprykami.Mięso podsmażyć na maśle i oliwie . Cebulę obrać i posiekać dodać do mięsa i smażyć aż się zeszkli-zdjąć z ognia. Szpinak dokładnie wypłukać w lekko osolonej wodzie i osączyć. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać szpinak i smażyć aż się skurczy.Doprawić solą,świeżo zmielonym pieprzem,gałką muszkatołową, śmietaną i startym serem. Mieszać aż ser się rozpuści. Na wysmarowane tłuszczem dno średniej wielkości naczynia do zapiekania wyłożyć szpinak.Potem usmażone mięso z cebulą.Na wierzch posypać wymieszanym startym serem z tartą bułką.Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 20 minut,potem przełączyć na grill i piec przez ok. 5 minut do zrumienienia się wierzchu .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Noruas 27.01.2014 23:05
Taki dodatek szpinaku jest super!
Katarzyna59 24.08.2012 17:40
apetyczna
PaniMISIOWA 17.06.2012 10:38
wspaniałe danie
[email protected] 01.06.2012 15:33
Slina cieknie
pacpaw 16.05.2012 22:05
oj musiała smakować
smakowita 24.02.2012 20:50
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
Ela15 14.02.2012 08:48
pięknie się prezentuje
Ania67 07.01.2012 22:34
dla mnie bomba
alaaa 08.12.2011 19:35
pyszne mięsko,,,super połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak