Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczka z pieczarkami w śmietanie

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki 20 dag
cebula biała 1 szt
seler korzeniowy 1/4 szt
papryka czerwona 1 szt
pierś z kurczaka 2 szt
masło 1 łyżka
olej 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
bulion 1/2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczka z pieczarkami w śmietanie

Czerwona paprykę myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki, seler ok 1/4 bulwy obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Pieczarki oczyszczamy z ziemi kroimy w plasterki.
Cebulę białą obieramy z łupiny kroimy w piórka.Pierś z kurczaka 2 sztuki myjemy , odcinamy tłuszcz i kroimy w długie kawałki, kropimy oliwą , dodajemy wyciśnięty czosnek, słodka i ostra paprykę - mieszamy i odstawiamy. Na dużej patelni rozgrzewamy ok 1 łyżkę masła, dodajemy kurczaka w marynacie i smażymy z obu stron. Po ok 7 min dodajemy pokrojoną cebul , paprykę i pieczarki. Mieszamy , solimy do smaku. Podlewamy ok 1/2 szklanki bulionu. Dusimy do miękkości warzyw. Doprawiamy pieprzem do smaku. zalewamy ok 1 szklanką śmietany 30 procent. Mieszamy , zagotowujemy. Kurczaka podajemy z ryżem lub ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

babajaga1969 11.01.2014 15:16
smaczne mięso do obiadu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak